Italijanska kompanija Kop želi da kupi Merkator

Izvor: S media, 02.Jun.2009, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanska kompanija Kop želi da kupi Merkator

Slovenački mediji kao najozbiljnijeg kupca domaćeg trgovinskog lanca Merkator navode italijansku trgovinsku kompaniju Kop (Coop).

Predsednik uprave slovenačke Unikredit banke France Arhar je juče upoznao državni vrh sa namerom da od Infond Holdinga, koji je u većinskom vlasništvu Pivovare Laško, otkupi 12,5 odsto akcija lanca Merkator, a toliki >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << udeo bi sa kreditom Unikredita kupio i hrvatski poslovni čovek Branko Roglić, vlasnik komanije Orbiko.

U pozadini posla najverovatnije, kako se navodi, stoji formiranje većinskog paketa akcija iz više izvora, koji bi na kraju završio u rukama jednog od stranih trgovinaskih lanaca.

Kao najozbiljniji kupac se u današnjem izdanju lista Dnevnik navodi italijanska kompanija Kop, koja je početkom godine preuzela konkursnu dokumentaciju za kupovinu polovine Merkatora.

List zaključuje da ako bi došlo do dogovora, Pivovara Laško bi izbegla prodaju 12 procenata Merkatora i oko petine Pivovare. Sutra, naime, ističe kredit, koji je Infond Holding uzeo kod Nove Ljubljanske banke (NLB) za koji je založio pomenute hartije od vrednosti i poslednjih meseci nije uspeo da obezbedi nove izvore

finansiranja sa kojima bi kredit isplatio.

Uprkos upozorenja rukovodstva Merkatora o šteti, koju bi slovenačkoj privredi nanela prodaja tog trgovinskog lanca stranoj kompaniji, nije isključeno da po pomenutom scenariju Merkator na kraju završi u rukama stranaca.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.