Hrvati postali gazde u Deželi?

Izvor: B92, 01.Apr.2013, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati postali gazde u Deželi?

Zagreb -- Mnoge slovenačke firme prelaze u ruke novih vlasnika - iz komšiluka. Željko Biloš želi "Peko", Ivica Todorić nameračio "Merkator", pišu Novosti.

Jedan od slovenačkih ponosa, fabrika cipela "Peko", uskoro bi trebalo da pređe u hrvatske ruke. Ivica Todorić na korak je od toga da kupi "Merkator", a Hrvati su zainteresovani i za preuzimanje slovenačkih mlekara.

Dok se prošlih godina Slovenija širila na područje bivše Jugoslavije, sada se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << događa suprotno i Hrvati su se punom parom uključili u kupovinu svega što se na rasprodaji nudi u Sloveniji.

"Osimpeks" iz Osijeka, koga vodi hrvatski kralj gvožđa Željko Biloš i njegova žena Nada, dao je ponudu da dokapitalizuje "Peko" sa četiri miliona evra. Hrvatski biznismen zadržao bi 280 od 380 radnika, koliko "Peko" sada zapošljava.

Slovenija, očigledno je, nema izbora nego da prodaje "porodično srebro". Govori se i o prodaji "Telekoma", "Triglava", "Petrola" i "Elana", a svaku najavu preuzimanja pažljivo prate hrvatski poslovni ljudi, koji procenjuju da su slovenačke firme i uslovi poslovanja ipak povoljniji od hrvatskih.

"Dukat", u sastavu francuskog "Laktalisa", namerava da preuzme "Ljubljanske mlekare", a već sada ima više od 50 odsto deonica u njima. "Dukat" je uložio 20 miliona evra, a predstoji nova ponuda da hrvatski mlekarski div pod patronatom Francuza zavlada i na slovenačkom tržištu.

Istovremeno, slovenački proizvođači sve manje prodaju u Hrvatskoj, a jedan od razloga je što Hrvati zbog slovenačkog ponašanja oko ulaska u EU, tiho bojkotuju njihovu robu. Dok je “Gorenje” do juče bio pojam i na hrvatskom tržištu, sada prodaje znatno manje, a problema sa prodajom imaju i druga preduzeća iz Slovenije.
Pogledaj vesti o: Merkator

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.