Vojska Srbije marširaće u Moskvi

Izvor: B92, 06.Apr.2015, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska Srbije marširaće u Moskvi

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je odlučio da će Vojska Srbije učestvovati na "Paradi pobednika" u Moskvi 9. maja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

VS će učestvovati u "Paradi pobednika" na osnovu poziva ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, povodom obeležavanja 70. godišnjice pobede sovjetskog naroda u Velikom otadžbinskom ratu od 1941. do 1945. godine, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u saopštenju.

Predsednik Nikolić je, u skladu sa svojim nadležnostima, a na osnovu Ustava, Zakona o odbrani, Zakona o Vojsci Srbije i Pravila službe VS, doneo odluku o učešću pripadnika vojske na "Paradi pobednika" povodom obeležavanja Dana pobede na Crvenom trgu u Moskvi 9. maja ove godine, dodaje se.

Podsećamo, predsednik Nikolić je šefu Delegacije EP Eduardu Kukanu ranije poručio da uzalud vrši pritisak na njega da ne ode na vojnu paradu u Moskvi 9. maja.

Inače, pitanje ko će sve od političkih lidera učestvovati na "Paradi pobednika" izazvalo je do sada mnoge kontroverze.

Kako se navodi, po svemu sudeći, 9. maja u Moskvi neće biti lidera zemalja saveznika.

Poslednji u nizu je incident između predsednika Češke Miloša Zemana i ambasadora SAD u toj zemlji Endrjua Šapiroa.

Šapiro je kritikovao Zemana zbog toga što putuje u Moskvu na paradu, pa je zatoZeman odlučio da ubuduće bojkotuje ambasadora SAD. Ambasador SAD u Pragu Endrju Šapiro je nakon toga predsedniku Zemanu poručio da njegova vrata ostaju otvorena, iako je predsednik najavio da će ga bojkotovati.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.