Klavirska verzija Rusije danas na rođendan Vlade Divljana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2021, 13:04

Klavirska verzija "Rusije" danas na rođendan Vlade Divljana

Poznati pijanisti Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić, iz sastava "4 Maljčika", objavili su danas, 10. maja - na rođendan preminulog Vlade Divljana, singl i spot - instrumentalnu verziju pesme njegove grupe Idoli "Rusija", prožeto delom ruskog kompozitora Sergeja Prokofjeva.

Tandem klavirskih umetnika je već snimao spotove kao singlove za kompozicije preminulog rok muzičara Divljana - "Retko te viđam sa devojkama” i “Dok dobuje kiša”, a sa “Rusijom” kao mini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trilogijom, najavljuju koncertni album snimljen na Kolarcu u Beogradu krajem 2020. godine.

Tada su u specifičnom konceptu izvodili spoj muzike Divljana (1958-2015) i Prokofjeva (1891-1953).

Autorska pesma "Rusija" se pojavila na čuvenom albumu novotalasne grupe Idoli - "Odbrana i poslednji dani” a kasnije i na samostalnom albumu muzičara "Odbrana i zaštita" (1996).

Pijanista Šandorov, inače verni Divljanov saradnik, istakao je da je čitava ideja pokrenuta s pesmom 'Rusija', s kratkim uvodom koji je sam početak trećeg koncerta za klavir i orkestar Prokofjeva.

Bilo je to na snimanju veoma hvaljenog i zapaženog filma "Nebeska tema - Priča o Vladi Divljanu” (2019) Mladena Matičevića.

“Zapravo se klavirski i ne razlikuje suviše od onoga što sam svirao u bendu kada smo je izvodili", priseća se Šandorov.

Spot "Rusija" autora Bratislava Stevanovića najavljuje živi album "4 Maljčika", čiji su izdavači promoterska kuća Long Play i Društvo ljubitelja popularne kulture.

Bliski prijatelj, saradnik na prvom Divljanovom samostalnom albumu "Tajni život A. P. Šandorova" (1988), član pratećih bendova Old Stars i Nevladina organizacija, Šandorov je sa Divljanom odavno maštao o spoju dve muzike.

"Lično gajim veliku strast prema muzici Prokofjeva, on mi je pored Mocarta omiljen kompozitor, kao i Vladi. Uz podršku upravo Vlade sam magistrirao na 'Trećem koncertu za klavir i orkestar' i time se proslavio", ističe Šandorov.

Puno je nastupao, s velikim orkestrima i poznatim dirigentima, a taj 'Treći koncert' Prokofjeva veoma je važan za ovu priču, navodi pijanista.

On je mnogo kasnije tokom snimanja spomenutog dokumentarnog filma 'Nebeska tema', imajući sve ovo na umu, jednu malu temu Prokofjeva razvio u Vladinu pesmu i kako priznaje, odmah je shvatio koliko to dobro zvuči.

Čim se završilo snimanje filma poželeo je da ovu ideju podigne na znatno viši nivo.

"Vlada i ja smo inače razgovarali da bi bilo zanimljivo da u nekim kasnijim godinama, svoje muzičke ideje predstavimo u Kolarcu. Njegova bolest nas je sprečila da to realizujemo", zaključuje Šandorov.

Profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu Šandorov je sa svojim kolegom pijanistom Nemanjom Nikolićem premijerno predstavio spoj muzike Divljana i Prokofjeva, na dva koncerta iste večeri 30. oktobra 2020. godine u Kolarcu.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.