SIROMAŠNI DEČACI POŠTENOG SRCA: Pronašli skupoceni telefon i vratili ga vlasnici

Izvor: juGmedia, 19.Nov.2015, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SIROMAŠNI DEČACI POŠTENOG SRCA: Pronašli skupoceni telefon i vratili ga vlasnici

LESKOVAC – Dvojica siromašnih dečaka, koji prodaju brojanice na ulicama Leskovca kako bi prehranili sebe i još petoro braće, pronašli su izgubljeni mobilni telefon vredan 400 evra i vratili ga vlasnici.

Dečaci kakvi su Petar (14) i Dimitrije (13) danas u Srbiji prava su retkost, a svojim činom razbijaju stereotip da današnje mlade generacije nemaju izgrađen sistem pravih vrednosti.

Naime, oni su >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << vrlo skup telefon pronašli na parkingu ispred hiper marketa „Rode“ u trenutku dok sun a tom mestu prodavali brojanice koje su sami napravili. Iako je reč o jako skupocenom telefonu, ni u jednom trenutku nisu bili u dilemi da ga zadrže već su ga ostavili na pultu trgovinskog centra kao izgubljenu stvar.

Ivana Stojiljković Ranđelović

„Kada me je šef obezbeđenja marketa pozvao i kazao da mi je pronađen telefon bila sam jako srećna jer nije reč samo o tome koliko je on skup već sam ga dobila na poklon od supruga. Srce mi se istopilo kada su mi u marketu predstavili dvoje dečaka koji su ga pronašli. A onda sam čula njihovu životnu priču koja me je jako ganula i odlučila sam da im pomognem koliko god mogu“, priča nam vlasnica izgubljenopg telefona Ivana Stojiljković Ranđelović.

Ova dva dečaka sa roditeljima i još petoro braće žive u jednosobnom stanu od 36 kvadrata.

Otac Goran i majka Olivera su nezaposleni pa preživljavaju od socijalne pomoći i dečijeg dodatka čiji je ukupan iznos oko 27.000 dinara. Muku muče sa nagomilanim dugovima za struju, telefon, komunalije. Ne uspevaju da sastave kraj sa krajem.

„Posle škole prodajemo brojanice i lančiće koji sami pravimo. Prodamo po deset dnevno, nekada i manje. To je dovoljno da ima za nas i braću, da imamo za užinu u školi. Mama i tata se snalaze da plate račune, da imamo šta da jedemo”, priča nam stariji Petar.

Dečaci kažu da ne razumeju zbog čega su svi, pa i novinari, oduševljeni njihovim postupkom i da je to neka retkost.

„Ponovo bi učinili isto. To nije naše. Niko od nas u porodici ne bi zadržao ništa što nije naše. Izuzetak je, možda, kad bi pronašli milion evra, jer bi u startu bilo jasno da tu nisu čista posla” sa osmehom i šaleći nam kaže mlađi Dimitrije.

U zajedničkoj akciji „Humanost na delu – priče iz Srbije“, Fonda humanosti „Novosti“ i kompanije „Forma ideale“ su pre dve godine porodici ova dva dečaka poklonili nov nameštaj. Kako kažu, tada su prvi put u životu spavati svako u svojoj postelji.

(Kraj) dum

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POŠTENJE Dvojica siromašnih dečaka iz Leskovca pronašli i vratili skupoceni telefon

Izvor: Blic, 19.Nov.2015

Dvojica dečaka koji prodaju brojanice kako bi zaradili za svoju i užinu za još petoro braće, pronašla su izgubljeni mobilni telefon vredan 400 evra i vratili ga vlasnici...Petar (14) i Dimitrije (13) Mitrović su telefon pronašli na parkingu ispred hipermarketa u Leskovcu u trenutku dok su na tom...

Nastavak na Blic...

Željni svega, a vratili telefon

Izvor: Večernje novosti, 19.Nov.2015

LESKOVAC - Braća Petar (14) i Dimitrije (13) Marković, održali su lekciju pravih vrednosti kada su izgubljeni skupoceni telefon koji su pronašli ispred jednog megamarketa vratili vlasnici. Iako skoro svakog dana, ispred "Rode" prodaju brojanice koje sami prave kako bi sebi i petorici braće obezbedili...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.