“Noć istraživača” u Nišu, Pirotu i Leskovcu okupila zaljubljenike u nauku svih uzrasta

Izvor: JužneVesti.com, 01.Okt.2022, 10:52

“Noć istraživača” u Nišu, Pirotu i Leskovcu okupila zaljubljenike u nauku svih uzrasta

Naučne šetnje, eksperimenti, izložbe i radionice u okviru manifestacije “Noć istraživača” privukle su brojne mališane, ali i odrasle stanovnike Niša, Pirota i Leskovca. Posetioci su besplatno mogli da se bolje upoznaju sa zakonima fizike, optičkim varkama, ali i da odrade razne testove sposobnosti.

Pod sloganom “Ulice pod svetlom nauke”, manifestacija se ove godine održava u 26 gradova u Srbiji. U Nišu je u petak održana u tržnom centru Delta planet, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Narodnom muzeju i Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla”.

Bilo je mnogo lepo. Bila je gužva, baš posećeno. Na svim štandovima zanimljivo. PMF je približio zakone fizike deci, prikazali su Teslinu kuglu, bili su hemijski eksperimenti i optičke varke, Gimnazija Svetozar Marković je imala prikaz nekih testova sposobnosti, kako funkcionišu obe strane mozga na nekim testovima, da pogodiš boju pravom bojom - priča građanka.

U Delti je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja predstavio testove motorike i veština, a posetioci su mogli da pogledaju i prikaz Zemlje od njenog nastanka.

Bilo je i dosta niških srednjoškolaca, dok su devojčice mogle da prave kreacije na raznim materijalima.

Na ovogodišnjoj "Noći istraživača" naš moto je "Rethinking green" - pravimo kreacije od recikliranog materijala i šaljemo poruku o važnosti održive proizvodnje i kupovine, kao i racionalne upotrebe tekstilnih resursa - kažu iz niškog EU info kutka.

Oni koji su došli u Narodni muzej imali su priliku da vide kako se oblačila Zona Zamfirova, dok su u Univerzitetskoj biblioteci bile postavke o umetnicima koji su pronalazili inspiraciju u nauci i naučnicima koji su se izražavali kreativno.

U Leskovcu se ove godine obeležava čitava nedelja istraživača, još od 24. septembra. Juče su na Gradskom trgu i drugim lokacijama odigrane naučne predstave, izvedeni eksperimenti, održane izložbe i naučne šetnje, kao i radionice, poput “Likovne laboratorije”.

“Učenica mora biti zdrava”, “Sav taj šareni novac”, “Spavaća soba u Arlesu”, “Oscilacije i talasi” - neke su od postavki u Pirotu, gde su posetioci mogli da čuju i priču o pirotskom ćilimu, kao i da vide kako izgleda kad priroda umeša prste u umetnost.

Kako su organizatori ranije naveli, ideja je da se na taj način popularizuje naučno-istraživački rad.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.