Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:33, 1. 10. 2022.

| Društvo

“Noć istraživača” u Nišu, Pirotu i Leskovcu okupila zaljubljenike u nauku svih uzrasta

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Noć istraživača
Manifestacija se održava širom zemlje; foto: Facebook / EU info kutak Niš

Naučne šetnje, eksperimenti, izložbe i radionice u okviru manifestacije “Noć istraživača” privukle su brojne mališane, ali i odrasle stanovnike Niša, Pirota i Leskovca. Posetioci su besplatno mogli da se bolje upoznaju sa zakonima fizike, optičkim varkama, ali i da odrade razne testove sposobnosti.

Pod sloganom “Ulice pod svetlom nauke”, manifestacija se ove godine održava u 26 gradova u Srbiji. U Nišu je u petak održana u tržnom centru Delta planet, Narodnom muzeju i Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla”.

Bilo je mnogo lepo. Bila je gužva, baš posećeno. Na svim štandovima zanimljivo. PMF je približio zakone fizike deci, prikazali su Teslinu kuglu, bili su hemijski eksperimenti i optičke varke, Gimnazija Svetozar Marković je imala prikaz nekih testova sposobnosti, kako funkcionišu obe strane mozga na nekim testovima, da pogodiš boju pravom bojom - priča građanka.

U Delti je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja predstavio testove motorike i veština, a posetioci su mogli da pogledaju i prikaz Zemlje od njenog nastanka.

Bilo je i dosta niških srednjoškolaca, dok su devojčice mogle da prave kreacije na raznim materijalima.

Na ovogodišnjoj "Noći istraživača" naš moto je "Rethinking green" - pravimo kreacije od recikliranog materijala i šaljemo poruku o važnosti održive proizvodnje i kupovine, kao i racionalne upotrebe tekstilnih resursa - kažu iz niškog EU info kutka.

Oni koji su došli u Narodni muzej imali su priliku da vide kako se oblačila Zona Zamfirova, dok su u Univerzitetskoj biblioteci bile postavke o umetnicima koji su pronalazili inspiraciju u nauci i naučnicima koji su se izražavali kreativno.

U Leskovcu se ove godine obeležava čitava nedelja istraživača, još od 24. septembra. Juče su na Gradskom trgu i drugim lokacijama odigrane naučne predstave, izvedeni eksperimenti, održane izložbe i naučne šetnje, kao i radionice, poput “Likovne laboratorije”.

“Učenica mora biti zdrava”, “Sav taj šareni novac”, “Spavaća soba u Arlesu”, “Oscilacije i talasi” - neke su od postavki u Pirotu, gde su posetioci mogli da čuju i priču o pirotskom ćilimu, kao i da vide kako izgleda kad priroda umeša prste u umetnost.

Kako su organizatori ranije naveli, ideja je da se na taj način popularizuje naučno-istraživački rad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: