Javna rasprava: Novi budžet realan ili spisak lepih želja?  (VIDEO)

Izvor: juGmedia, 15.Dec.2015, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javna rasprava: Novi budžet realan ili spisak lepih želja? (VIDEO)

LESKOVAC – Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović prekinuo je javnu raspravu o nacrtu budžeta za narednu godinu kada su predstavnici opozicije zatražili da polemišu o Programu razvoja grada do 2020. godine.

Cvetanović je kazao da je o tome već raspravljano na sednici skupštine, a opozicionari tvrde da nisu imali dovoljno vremena da se spreme kako bi  razmatrali leskovački budžet za 2016. godinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia <<
„Rasprava je bila ubrzana, bez adekvatne mogućnosti za pripremu jer su građani materijal na uvid dobili pre dva dana. To je 250 strana ozbiljnog štiva koje se mora ozbiljno proučiti”, kaže lokalni lider Nove stranke Bratislav Stamenković.

Novi budžet bez ravojnih projekata?

Magistar ekonoimskih nauka i lider pokreta „Dveri” u Leskovcu Predrag Mitrović istakao je da nacrt budžeta za narednu godinu više liči na spisak lepih želja nego na to da bi mogao realno da se ostvari.



„Ovakav kako ste ga predstavili moraćete da rebalansirate najmanje tri puta u sledećoj godini. U njemu nema ni jednog već započetog projekta iz ranijeg perioda, i to od strateškog značaja, koji bi trebalo da bude završen u narednoj godini. Strateško planirtanje je najbitnije a kada njega nema i kada se sve radi samo od danas do sutra onda je to čista manipulacija. Mi moramo da budemo odgovorniji prema generacijama koje dolaze” kazao je Mitrović.

Dodao je da građani zapravo nemaju uvid u sve aktivnosti koje se finaniraju iz budžeta.

„Gradonačelnik mora da nam objasni koliko je novca potrošeno za razvojne projekte u prethodnom periodu, zašto pojedini nisu završeni na vreme i koliko od njih će se preneti u narednu godinu. Tek onda može da se planira ozbiljan budžet a ovako dovešćete sebe u priliku da se dodatno zadužujete i to je jedino moguće trenutno rešenje” upozorio je on.

Pet miliona više za službena putovanja

Načelniuk Uprave za finansije Dalibor Tričković kazao je da je planirani budžet realan i ostvariv. Pre početka same rasprave on je detaljno obrazložio planirane prihode i rashode u narednoj godini.

Ponovio je većinu stvari koje je saopštio i gradskim većnicima samo pre nekoliko dana.

Zanimljivost o kojoj je govorio je zapravo da su iplanirani troškovi za službena putovanja u sledećoj godini veći za 5 miliona.

„Tako bi ukupni rashodi za zaposlene bili 954.328.000 dinara”, predložio je Tričković.

On je istakao da je investicioni zahvat počeo tek u 2016. godini i da se nada da će se i u sledećoj nastaviti tim tempom.

„U 2013. i 2014. morali smo da vraćamo dugove. Sada već ulažemo i gradimo. Čak smo isplanirali i značajna povećanja za Direkciju za urbanizam i iizgradnju. Njihov budžet je planiran na milijardu i 206 miliona dinara”, istakao je Tričković.



Kazao je da će 224 miliona biti uloženu u putnu infrastukturu, 19 u javnu rasvetu, za javno zelenilo je odvojen 91 milion, a 95 miliona za izgradnju nove kanalizacione mreže. Skoro 20 miliona dinara će otići na izgradnju novog azila za pse a 28 u izgradnju nove pijace.

Traže spomenik palim borcima

Za govornicom u Sali skupštine grada otac palog borca Slobodan Stanković zatražio je da se minimalna sredstva odvoje za izgradnju spomenika poginulim u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije i na Kosovu.

„Na ratištu je poginulo 71 dete iz našeg grada. Među njima je i moj sin. Svi su ih zvali tada kada je trebalo a onda su ti isti samo obećavali da će im odati priznanje i ništa više. A spomenik može da se napravi za malo para” kazao je Stanković.

Gradonačelnik Leskovca je kazao da će spomenik biti podignut najkasnije do kraja naredne godine jer je po projektu planirano da se nalazi na novom gradskom trgu.

(Kraj) dum

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Leskovački budžet realan ili spisak lepih želja?

Izvor: JužneVesti.com, 16.Dec.2015, 10:04

Isplanirani budžet Leskovca za narednu godinu, tvrde u lokalnoj samoupravi, realan je i ostvariv, dok je opozicija mišljenja da je reč o običnom spisku lepih želja i da u njemu nema nikakvog razvojnog plana...Ovo su zaključci burne polemike koja obeležila javnu raspravu o nacrtu budžeta za 2016....

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.