Izvor: KreditniCentar.rs, 07.Sep.2011, 04:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro 1,20 švajcarskih franaka, manje rate dužnicima u Srbiji

Švajcarska nacionalna banka (SNB) odlučila je danas da fiksira kurs razmene na 1,20 franaka za evro i kaže da će, bez obzira na rizik, kupovati neogranične sume evra da bi održala fiksiranu vrednost. Ova odluka direktno će imati uticaja na smanjenje rata za stambene kredite vezane za franke u Srbiji. Centralna banka Švajcarske  je saopštila da je odluku donela zbog “tekuće ogromne precenjenosti švajcarskog franka”.
Smeo potez
Analitičari u pozdravili najavu, a >> Pročitaj celu vest na sajtu KreditniCentar.rs << stručnjaci konsultantske kucne Kepital ekonomiks (Capital Economics) ocenili su da je reč o veoma 'smelom' potezu. Kako su ukazali, centralna banka će se kupovinom deviza na tržištu izložiti gubicima.
- Ali uzevši u obzir opasnost koja se nadvila nad izvozom Centralna banka je uvidela da nema izbor - istakli su oni.
Reč je o meri gotovo bez presedana u periodu nakon Drugog svetskog rata. Zavod za emisiju je najavio da je utvrdio maksimalni iznos od 1,2 franka za evro i taj prag će braniti 'sa odlučnošću koja bude potrebna' kupovinom deviza 'u neograničenim količinama'.
To je izuzetno redak potez. Nešto slično je učinjeno 1978. godine kako bi se smanjilo jačanje franka u odnosu na nemačku marku.
Evro, koji se menjao za oko 1,10 franaka pre saopštenja, odmah je skočio na nešto iznad 1,20.
SNB kaže da precenjenost franka sadrži “akutnu opasnost za švajcarsku privredu”, koja zavisi od izvoza i turizma.
Centralna banka dodaje da “više neće tolerisati” kurs ispod minimalnih 1,20 franaka, za koji kaže da je i dalje visok.
Banke u Srbiji kažu da će ova odluka direktno uticati na smanjenje rata dužnicima. Primera radi, 6. avgusta za ratu za stambeni kredit u francima od 300 franaka trebalo je izdvojiti 28.421 dinar (srednji kurs za franak 94,7384), dok danas (1 evro:1,2 franka, odnosno po srednjem kursu 101,7576:84,798) rata bi iznosila 25.439 dinara.
Izvor: blic.rs
Pogledaj vesti o: Kurs evra,   Kurs dinara

Nastavak na KreditniCentar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KreditniCentar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KreditniCentar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.