Dinar nastavio da jača

Izvor: Press, 17.Jan.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar nastavio da jača

Dinar od početka januara konstantno jača u odnosu na evro, a Narodna banka je juče intervenisala prvi put u ovoj godini, kupivši pet miliona evra, kako bi sprečila prekomerno slabljenje evra. Srednji kurs evropske valute danas je 104,34 dinara, što je za 57 para manje nego juče. Ekonomisti kao glavni razlog za jačanje dinara navode najavljenu aukciju trezorskih zapisa indeksiranih u >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << evrima. Kako za Press objašnjava ekonomista Goran Nikolić, banke zbog toga verovatno prodaju veće količine evropske valute.- Uz to, i NBS je podigla referentnu kamatnu stopu na 12 odsto. Verujem da će se kurs dinara u narednom periodu kretati u okvirima od 105 do 107 dinara za evro - objašnjava Nikolić.
Ekonomista Zoran Popov smatra da i građani u ovom periodu prodaju više deviza nego inače, pa je i to jedan od razloga za slabljenje evropske valute.
- Ovo sigurno nije dugoročno. Januar je „dugačak" mesec koji treba preživeti posle svih novogodišnjih troškova, pa verujem da mnogi ljudi vade evre iz slamarica i sada ih prodaju da bi izgurali do kraja meseca - navodi Popov.
Ekonomista Mlađen Kovačević, međutim, smatra da su u pitanju spekulacije sa kursom.
- Spekulanti su ti koji utiču na kurs, a ovoga puta u pitanju su uvoznici - kaže Kovačević.
Izvršni odbor NBS juče je odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća sa 11,5 na 12 odsto, obrazlažući to činjenicom da je inflacija iznad gornje granice i da je povećanje restriktivnosti monetarne politike još neophodno.

Pogledaj vesti o: Kurs evra,   Kurs dinara

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.