Zona evra u sve većem disbalansu

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2011, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zona evra u sve većem disbalansu

21.09.2011. -

Smanjenje kreditne pouzdanosti Italije od strane dve najveće rejting agencije Standard end Purs i Mudis izazvalo je šok na finansijskim tržištima. Seizmički potresi registrovani su ne samo na evropskim, već i na azijskim berzama. Veliki finansijski centri EU ne isključuju da se kurs evra u odnosu na dolar u bližoj perspektivi može spustiti do 1.20, pa čak i do potpunog pariteta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<
Rim je ocenio nepoverenje u njegovu kreditnu sposbnost kao ”nož u leđa”. Pri čemu u najtežem periodu, kada je kabinet Berluskonija objavio žestoku štednju budžetskih troškova. 54 milijarde evra je upečatljiva suma. Na rejting agencije ova suma ipak nije ostavila ustisak, one i dalje tvrde da Italija ima negativnu ekonomsku perspektivu. A političari EU, po njihovom mišljenju, ispoljavaju nesigurnost pred licem izazova. Sada će Italija morati da dobija nove kredite na finansijskim tržištima po uvećanim kamatnim stopama.

Posebnu zabrinutost evropskog establišmenta i dalje izaziva sudbina Grčke. Šta će se desiti ako Atina, ukoliko ne izađe na kraj sa krizom, uzme i istupi iz zone evra? Radi toga je dovoljno da parlament zemlje izglasa odgovarajući zakon. Mišljenje o mogućim posledicama iznosi ekspert Komercbanke Ulrih Lojhtman u intervjuu za radio Dojčlandfunk.

Svi govore: devalvirajte valutu, to će stvoriti uslove za izvoz, pomoći granama privrede da se zaštite od uvoza. Ali ove prednosti, po pravilu, brzo pojede rastuća inflacija. Devalvacija neminovno izaziva visoku inflaciju, a ona je neprijatelj konkurentnosti. Mislim da istupanje iz zone evra za Grke sa ekonomske tačke gledišta nema smisla.

Grčka vlada trudi se iz se snage da ugodi davaocima zajmova. Ali zahtevi MMF, Evropske CB i Evropske komisije su bespoštedni. Optustiti hitno oko 50 hiljada državnih službenika. Sledećih sto hiljada smanjiti u turama, rastegnuti proces do 2015. godine. Što je moguće pre zatvoriti 117 preduzeća koja sede na državnim dotacijama. Uvesti specijalni porez na nekretnine. Ne zabranjuju se ni drugi porezi sa stanovništvo. Šta će biti sa kupovnom moći, sa investicijama u ekonomiju, o tome niko ne govori.

Izvor: Golos Rossii, foto: SXC.hu
Pogledaj vesti o: Kurs dinara,   Kurs evra

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.