Više dinara na računima

Izvor: BKTV News, 06.Okt.2013, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više dinara na računima

U proteklih godinu dana uvećana dinarska štednja u bankama. Za novac koji se čuva u domaćoj valuti više su kamatne stope i ne plaća se porez na prihod od kamate, koji je obavezan kod devizne štednje. Ipak, više od 90 odsto ušteđevine i dalje u devizama.
Dinarska štednja porasla je u proteklih godinu dana za 32,6 odsto, odnosno za gotovo šest milijardi dinara, a devizna za 5,6 odsto, odnosno za 470 miliona evra, kažu podaci Narodne banke Srbije. Iako je sada više dinara na bankovnim >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << računima, najveći deo ušteđevine, više od 90 odsto, i dalje čine devize.
Uglavnom stabilan kurs od početka godine rezultirao je većom sumom dinara na računima. To je dobar znak, kažu bankari, ali su ipak oprezni u procenama.
“To je trend u celom bankarskom sektoru, vidimo više dinarske likvidnosti. Ja ne bih to nazvao štednjom zato što je to pre svega novac koji se nalazi na transakcionim depozitima i ima više likvidnosti u sistemu, pre svega kod privrede”, rekao je Slavko Carić iz Erste banke.
Draginja Đurić iz Banke Inteza kaže da je, bez obzira na procenat, bilo to 10 ili 20 odsto, osnovica suviše mala.
“Građani, nažalost, još uvek više štede, bar u Banci inteza, u devizama, ali u svakom slučaju je značajno što je taj pomak napravljen i proces je, to ne može da se desi odjednom”, kaže Đurić.
Kao argument da novac treba čuvati u domaćoj valuti, Narodna banka navodi isplativost – više su kamatne stope, a dinarska štednja oslobođena je poreza na prihod od kamate, koji se plaća na deviznu štednju.
Primera radi, ko je prošlog septmbra odlučio da štedi 100.000 dinara u dinarima, za godinu dana zaradio je 88 evra više nego onaj ko je taj isti iznos oročio u evrima. Ekonomisti tu računicu ne osporavaju, ali uzok povećanja dinarske štednje ne vide u povoljnim kamatama.
“Novac koji se nalazi na nekim računima nije realna štednja, nije oročena nešto dugoročno. Možda je to pokazatelj da je kurs dinara relativno stabilan pa nije to konvertovao u neku stranu valutu, ali postoji uzdržavanje od potrošnje i zbog toga se to tretira kao štednja”, kaže urednik finansijskog portala “Kamatica” Dušan Uzelac.
Glavni rizik štednje u dinarima je nepredvidivost kretanja kursa, zato je važno da kamata bude uvek veća od stope inflacije. Godina je kratko vreme za procenu, ali upućeni kažu da svaka stabilnost, pa makar i na kraći rok, nije za potcenjivanje.
Izvor: RTS
Tweet
Pogledaj vesti o: Kurs evra

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Ko je bio hrabar i štedeo u dinarima dobro je prošao

Izvor: Kamatica.com, 07.Okt.2013, 09:00

Dinarska štednja porasla je u proteklih godinu dana za 32,6 odsto, odnosno za gotovo šest milijardi dinara, a devizna za 5,6 odsto, odnosno za 470 miliona evra, kažu podaci Narodne banke Srbije. Iako je sada više dinara na bankovnim računima, najveći deo ušteđevine, više od 90 odsto, i dalje...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.