Šoškić: Ne očekujem rast evra

Izvor: B92, Tanjug, 08.Avg.2010, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Ne očekujem rast evra

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić je za "Pres" rekao da ne očekuje dalji rast evra, kao i da Srbiji najviše odgovara fluktuirajući kurs.

Šoškić je ocenu o fluktuirajućem kursu dao imajući u vidu strukturu privrede, nedovoljno razvijen izvozni sektor i nepostojanje stabilnih deviznih priliva.

Što se tiče prioriteta na mestu guvernera, on je rekao da su to stabilnost cena i finansijskog sistema, što i jesu osnovni zadaci NBS, kao i monetarna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politika koja će uvažavati potrebu privrednog oporavka i izvoza.

"Imajući u vidu da je dinar u prethodnim mesecima zabeležio i nominalnu i realnu depresijaciju, kao i da je uspostavljen viši nivo cenovne stabilnosti, uz tendenciju smanjivanja deficita u tekućem delu platnog bilansa i blagi oporavak ekonomske aktivnosti, mislim da u ovom trenutku ne postoje fundamentalni ekonomski parametri koji bi mogli da opravdaju dalju značajniju depresijaciju nacionalne valute", rekao je guverner u intervjuu za "Pres".

Na pitanje da li smatra da je NBS od početka godine potrošila dosta novca na odbranu dinara, oko 1,6 milijardi evra, i da li će u ovoj godini nastaviti takav trend, Šoškić kaže da su "intervencije iz deviznih rezervi bile usmerene na održavanje finansijske stabilnosti, a one, kao što znamo, nikad nisu jeftine i njihovo trošenje predstavlja cenu stabilnosti".

"Da li će i kolike intervencije biti potrebne u narednom periodu, zavisiće od više faktora, a pre svega od rasta izvoza, priliva stranih direktnih investicija, dotoka doznaka, rizičnosti regiona, ekonomskog oporavka u EU i naših glavnih ekonomskih partnera", rekao je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.
Pogledaj vesti o: Kurs dinara,   Kurs evra

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.