Septembarsko buđenje cena

Izvor: Politika, 09.Sep.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Septembarsko buđenje cena

Novi cenovnici stigli u trgovine, a najavljuju se i dalja poskupljenja

Peciva, mleko i mlečni proizvodi, prerađevine od mesa, brašno, jaja i gazirana pića pojedinih proizvođača dobili su ovih dana nove, više cene, a trgovci kažu da im dobavljači već šalju najave daljih poskupljenja.

Mesne prerađevine pojedinih proizvođača poskupele su desetak odsto. Razlog – kurs evra. Što se tiče mleka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i mlečnih proizvoda, njihove cene uvećane su do 3,8 odsto, a razlog je, kažu proizvođači, promena cena sirovina, dok je isti razlog i za povećanje cena peciva. Kako ističu u vodećim trgovinskim lancima, dobili su i najave proizvođača da će do kraja ovog meseca poskupeti i testenine, smrznuto voće, kao i tunjevina. A da se može očekivati dalji porast cena mesa i prerađevina pokazuje i to da je cena žive vage tovljenika dostigla 240 dinara, dok cena hleba „sava” miruje, barem do 30. septembra. Do tada važi Uredba vlade o maksimalnoj ceni od 44 dinara, ali treba podsetiti da su pekari nedavno tražili povećanje cena od desetak dinara.

Trgovci navode i da su početkom juna smrznuta testa poskupela tri odsto, mlečni namazi i prilozi osam procenata, a pivo pet, dok su cene kečapa uvećane od tri do osam procenata.

Stručnjaci su saglasni da objektivnih razloga za poskupljenja ima i da su suša, kurs evra i svetske cene hrane, pogurale cenovnike i u našoj zemlji. Kako je rekao Drago Cvijanović, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede, mi ne možemo mimo sveta, gde cene kontinuirano rastu, kao i da je vreme jeftinih prehrambenih proizvoda iza nas. To potvrđuju i poslednji podaci Svetske banke po kojima su svetske cene hrane ovog leta povećane 10 odsto zbog suše u Sjedinjenim Američkim Državama i Istočnoj Evropi.

U potrošačkim organizacijama, međutim, nimalo blagonaklono ne gledaju na poslednja, kao ni na najavljena poskupljenja. Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, tvrdi da priče o poskupljenjima zbog kursa evra nemaju ekonomskog opravdanja.

– Sušu donekle i možemo da razumemo, ali u razgovorima sa mnogim proizvođačima i trgovcima mi smo još početkom ove godine saznali da su oni cenovnike napravili po kursu od 120 dinara za evro – tvrdi Papović, dodajući da bi morao da se nađe način da se stane na put poskupljenjima.

– Komisija za praćenje cena i životnog standarda sastala se samo jednom i nikada više, a naš predstavnik u njoj zatražio je da se naprave bolje robne rezerve koje će moći da intervenišu i spreče cenovne šokove. Najgore od svega je to što se, zbog poskupljenja, potrošači u Srbiji sve manje bave kvalitetom hrane i jedino gledaju da cene budu što niže – ponovio je Papović.

S. D.

objavljeno: 10.09.2012.
Pogledaj vesti o: Kurs evra

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sa septembrom nove cene osnovnih namirnica

Izvor: GdeInvestirati.com, 10.Sep.2012, 12:37

Peciva, mleko i mlečni proizvodi, prerađevine od mesa, brašno, jaja i gazirana pića pojedinih proizvođača dobili su ovih dana nove, više cene, a trgovci kažu da im dobavljači već šalju najave daljih poskupljenja. Opširnije..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.