SLO: Železnicama franci došli glave

Izvor: B92, 10.Jun.2013, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLO: Železnicama franci došli glave

Ljubljana -- Slovenačke železnice su zbog kursa švajcarskog franka izgubile 40 miliona evra u prethodnih pet godine, prenosi portal Business.hr.

Slovenačke železnice zabeležile su 40 miliona evra gubitka u proteklih pet godina zbog valutnog rizika, vezavši dogovorom sa dve banke svoj kredit u evrima za kurs švajcarskog franka, prenosi portal Business.hr pisanje ljubljanskog lista "Dnevnik".

Na nagovor finansijskog konsultanta kojem su za usluge platile 140.000 evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Slovenačke železnice su se sa dve banke dogovorile da im se 80 miliona evra duga zbog nižih kamata obračunava u švajcarskim francima, a zaključeni ugovor o izvedenim finansijskim instrumentima trebalo je da ih zaštiti od valutnih rizika.

Budući da su banke po ugovoru na sebe preuzele pokrivanje valutnog rizika franka u odnosu na evro samo ako se kursna razlika promeni do sedam odsto, sada se sve iskazalo kao "finansijska avantura" jer je u vreme finansijske krize švajcarski franak u odnosu na evro porastao više od predviđanja, navodi “Dnevnik“.

Dogovorenim mehanizmom tzv. izvedenih finansijskih instrumenata, Slovenačke železnice su tako na valutnom riziku u pet godina izgubile 40 miliona evra, u šta je uračunat i trošak prekida finansijskog ugovora s Novom ljubljanskom bankom (NLB) i Unikredit bankom Slovenija u iznosu od 16 miliona evra, navodi "Dnevnik", dodajući da su podatke o gubitku potvrdili i na Slovenačkim železnicama, te da su slične aranžmane s bankama sklapala i neka druga slovenačka preduzeća.
Pogledaj vesti o: Kurs dinara,   Kurs evra

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Slovenačke željeznice u pet godina izgubile 40 miliona evra

Izvor: Capital.ba, 11.Jun.2013, 08:01

LJUBLJANA, Slovenačke željeznice (SŽ) zabilježile su u pet godina 40 miliona evra gubitka zbog valutnog rizika, jer su kredit u evrima povezali sa kursom švajcarskog franka. Kako prenosi portal seebiz.eu, ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.