Najniži kurs ove godine: Evro danas 114,5 dinara

Izvor: Blic, 24.Jun.2013, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najniži kurs ove godine: Evro danas 114,5 dinara

Iako je Narodna banka Srbije (NBS) intervenisala sa 20 miliona evra na deviznom tržištu, dinar će danas oslabiti i prema dolaru i prema evru. Zvanični srednji kurs iznosiće 114,53 dinara za jedan evro, što će biti najniža vrednost srpske valute ove godine.

NBS je u petak prodala 20 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, kako bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa. Od početka godine NBS je prodala ukupno 275 miliona evra i kupila 90 miliona evra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da bi sprečila kolebanje.

Srpska valuta je u odnosu na evropsku slabija za 3,1 odsto nego pre mesec dana, a za 0,4 odsto nego pre godinu dana. Kurs dinara prema evru ove godine je bio najjači 30. aprila, kada je evro vredeo 110,54 dinara.

Indikativni kurs dinara prema dolaru oslabio je 0,6 odsto i iznosi 86,99 dinara. Domaća valuta je prema dolaru na mesečnom nivou slabija za 1,3 odsto, dok je na godišnjem nivou jača za 4,4 odsto.

NBS je u petak saopštila da slabljenje domaće valute, od kraja maja, nije samo karakteristika Srbije, jer je slabljenje valuta prisutno u gotovo svim zemljama u regionu koje sprovode režim rukovođeno-fluktuirajućeg kursa, pri čemu se očekuje da se ovaj trend ispolji u gotovo svim zemljama takozvanog rastućeg tržišta.

U poslednjih mesec dana, tačnije 20. juna u odnosu na 20. maj, dinar je oslabio za 2,9 odsto, mađarska forinta za 2,4 odsto, poljski zlot za 2,8 odsto, rumunski lej za 4,1 odsto, turska lira za 6,3 odsto. U istom periodu od zemalja u regionu sa istim režimom deviznog kursa, ojačala je samo češka kruna i to za 1,2 odsto.

Slabljenje valuta zemalja regiona, kao i rastućih tržišta, inicirano je očekivanjima da će FED od septembra započeti sa postepenim smanjenjem obima kupovine hartija od vrednosti i po tom osnovu smanjiti iznose dodatnog ubrizgavanja likvidnosti.

Na to su međunarodni investitori reagovali smanjenjem ulaganja u imovinu u lokalnim valutama, povlačenjem iz domaćih valuta i povećanom tražnjom za devizama, što je generisalo deprecijaciske pritiske na lokalne valute, navode u NBS.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Kurs evra,   Dinar

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar nikad niži u 2013.

Izvor: Mondo, 24.Jun.2013

Zvanični srednji kurs danas će iznositi 114,5353 dinara za jedan evro, što će biti najniža vrednost srpske valute ove godine objavila je Narodna banka Srbije...Dinar će danas oslabiti i prema dolaru i prema evru, uprkos intervenciji centralne banke od 20 miliona evra na deviznom tržištu, tako...

Nastavak na Mondo...

Najniži kurs ove godine: Ima li nade za dinar?

Izvor: S media, 24.Jun.2013

Zvanični srednji kurs iznosiće 114,53 dinara za jedan evro, što će biti najniža vrednost srpske valute ove godine...NBS je u petak prodala 20 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, kako bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa. Od početka godine NBS je prodala ukupno 275 miliona...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.