Inflacija sigurno probija granicu!

Izvor: S media, 04.Okt.2010, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija sigurno probija granicu!

Inflacija će izvesno preći zacrtanu granicu od šest odsto (plus-minus dva procenta), ocenjuju za Preš ekonomisti i tvrde da je Narodna banka Srbije morala još više da interveniše na deviznom tržištu i ne dozvoli da srednji kurs evra pređe 105!

Ekonomista Goran Nikolić kaže da se sada, kada se evro bliži granici od 107 dinara, dovodi u pitanje rezultat NBS, da inflacija bude maksimalno osam dosto.

- To je pod znakom pitanja i vrlo sam skeptičan >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da će uspeti u tome. Nameće se zaključak da je centralna banka morala mnogo žešće da brani dinar - pojašnjava Nikolić i dodaje da NBS nije smela da dozvoli da srednji kurs evra pređe 105.

NBS: Inflacija na planiranom nivou

I ekonomista Nikola Fabris upozorava da ciljana inflacija neće biti ostvarena, što nije dobro, ali da zbog toga ne treba dizati paniku.

- Guverner Dejan Šoškić je kratko tu i za to vreme domaća valuta nije mnogo oslabila. Mnogo više je slabila u periodu pre njegovog dolaska. U odbrani domaće valute Šoškić se služio najviše intervencijama na deviznom tržištu, mada je to mogao da radi i u malo većem obimu. Mogla bi i referentna kamatna stopa još malo da se poveća - smatra Fabris.

Šoškić: Obuzdavanje inflacije

On pojašnjava da se pored ovih mera NBS može služiti i povećanjem stope obavezne rezerve banaka, a na raspolaganju je i paket administrativnih mera.

- Može se ograničiti maksimalna dnevna fluktuacija ili uslovi ko sve može da kupuje devize na tržištu. Ipak, ključne su devizne intervencije. Cenovna stabilnost nije jeftina operacija. Sad je pitanje šta je bolje, da li čuvati devizne rezerve, koje u suštini i nemaju neku drugu ulogu osim one u odbrani deviznog kursa, ili dozvoliti još veću inflaciju. Ja bih radio isto što i Šoškić, samo u većoj meri - navodi Fabris.

Na opasku da prvi čovek NBS i dalje šalje poruke da će inflacija ostati u planiranim okvirima, Fabris kaže da je to prirodno i da se guverner verovatno vodi idejom da ne treba praviti paniku. Prema Fabrisovoj računici, do kraja godine kurs će se kretati u rasponu od 106 do 108.

Zvanični srednji kurs evra danas je 106,3384 dinara.
Pogledaj vesti o: Kurs dinara,   Kurs evra

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar neznatno ojačao

Izvor: EMportal, 04.Okt.2010

Dinar danas 0,03 odsto ojačao u odnosu na evro, zvanični srednji kurs 106,3384 dinara za evro, objavila Narodna banka Srbije.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.