Evro ide na 115 dinara i neće se zaustaviti?

Izvor: BKTV News, 01.Apr.2012, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro ide na 115 dinara i neće se zaustaviti?

Dinar je juče ponovo oslabio, i pored toga što je u četvrtak Narodna banka prodala 20 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, tako da je prodajni kurs evra kod nekih banaka bio blizu 115 dinara. Najveći je bio kod „Folks banke“, 114,72 dinara, ali i kod grčkih banaka, na primer „Pireus banke“ – 114,7052 dinara, i „Razvojne banke Vojvodine“, 114,7052 dinara. U menjačnicama evro se najčešće >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << prodavao po 111,79 dinara ili 112 dinara.
Građani i privreda ne mogu da očekuju da će kurs mirovati, ili da će se vratiti na nivo sa početka godine, kao što su očekivali pojedini ekonomisti, jer idu izbori, zato što država ima problem sa likvidnošću, zbog čega će Narodna banka čuvati devizne rezerve kao blago. NBS je za prva tri meseca ove godine za intervencije na deviznom tržištu potrošila 438,5 miliona evra, ali je dinar ipak oslabio.
– Ne postoji formalna odluka koji iznos NBS može da upotrebi da bi sprečila prevelike oscilacije kursa, ali postoji oprezna procena preko koje ne može da se ide. Ne mogu se očekivati intervencije sa znatnim sredstvima, kao što je bilo 2010. godine, kada je na to utrošeno 2,5 milijardi evra, zato što država ima problem sa likvidnošću u ovoj, ali i sledećoj godini – nezvanično saznajemo iz izvora bliskog NBS.
Nikola Pavičić, počasni predsednik kompanije „Sintelon“, kaže da je neminovno da dinar nastavi da slabi i da je to proces koji će trajati nekoliko godina, i dodaje da ne očekuje da će biti drastičnih skokova, gde bi dinar preko noći dostigao realnu vrednost, koju bi morao da ima u skladu da slabom privredom kakva je naša.
- Realna vrednost evra je oko 160 ili 170 dinara, a što je sada kurs znatno niži od toga, to je samo zato što je veštački održavan intervencijama Narodne banke. U poslednjih pet-šest godina inflacija je bila 180 odsto, dok je u tom periodu kurs porastao 70 odsto, što je strašna razlika, ali je intervencijom na deviznom tržištu veštački ojačan. Sada interesne grupe koje čine veliki uvoznici i dužnici lobiraju da NBS drži fiksni kurs, čime bi direktno zavukli ruku u džep svakog građanina, zato što bi to iskoristili da jeftino kupe još ono malo preostalih deviznih rezervi. I do sada su od intervencija NBS na deviznom tržištu zapravo jedinu korist imali špekulanti, koji su to koristili da jeftino kupe devize, a na štetu onih koji normalno rade i nemaju para za kupovinu deviza – navodi Pavičić.
Prema njegovim rečima, pad vrednosti dinara preko noći, što bi bila devalvacija domaće valute, doveo bi do haosa, jer to građani i privreda ne bi mogli da izdrže. Pavičić, koji je i savetnik potpredsednice Vlade Verice Kalanović, zato smatra da će klizanje dinara trajati otprilike onoliko godina koliko je trajalo i održavanje njegovog veštački visokog kursa.
– Ako bi se nastavilo sa intervencijama na deviznom tržištu, vrlo brzo bi se potrošile devizne rezerve i onda bi država, da bi se obezbedilo plaćanje obaveza prema inostranstvu, bila prinuđena da troši čak i deviznu štednju građana. To smo već imali, i znamo kako se završilo. Devizne rezerve treba čuvati za ne daj bože. Povećanje izvoza, koji donosi zemlji devize, jedini je način da se spreči monetarni slom Srbije – upozorava Pavičić, i dodaje da su ove godine devizne obaveze države i privrede oko četiri milijarde evra, a treba obezbediti devize i za uvoz, jer imamo veliki spoljnotrgovinski deficit.
Izvor: Pravda
Tweet
Pogledaj vesti o: Dinar,   Kurs evra

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Dinar u padu na 111,5 za evro

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2012, 02:16

BEOGRAD -..Dinar će danas oslabiti za 0,1 odsto, uprkos intervenciji Narodne banke Srbije (NBS) koja je u petak prodala 60 miliona evra, a zvanični srednji kurs će biti na novom minimumu od 111,5123 dinara za evro, saopštila je NBS...Centralna banka je od početka godine na međubankarskom deviznom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.