Dinar sedmi dan u neprekidnom padu

Izvor: B92, 05.Jun.2013, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar sedmi dan u neprekidnom padu

Beograd -- Dinar ulazi u sedmi dan neprekidnog pada vrednosti prema evru i nastavlja da slabi prema evru za 0,1 odsto ili devet para.

Uz još jednu intervenciju od 10 miliona evra na deviznom tržištu zvanični srednji kurs biti 113,4555 dinara za jedan evro, što je najniža vrednost dinara prema valuti EU u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
NBS je prodala 10 miliona evra na Međubankarskom deviznom tržištu, kako bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa, a od početka godine prodala je ukupno 85 miliona evra i kupila 90 miliona dolara.

Objašnjavajući razloge pada dinara, NBS je ocenila da su pritiske na slabljenje dinara pokrenule "loše vesti" u pogledu stanja u javnim finansijama, kao i neizvesnost u vezi sa dinamikom i dubinom reformi na planu fiskalne konsolidacije, zbog čega je neophodno da vlada u što kraćem roku usvoji konkretne mere u pravcu smanjenja budžetskog deficita.

Kako je Tanjugu rečeno juče u NBS, najava mogućeg smanjenja rejtinga zemlje i negativne preporuke nekih stranih investicionih kuća, vezano za investiranje u dinar, povećali su oprez stranih investitora prema rizicima, što je sredinom prošle nedelje pokrenulo trend slabljenja dinara.

Dinar će sutra biti 2,6 odsto slabiji prema evru nego pre mesec dana, a za 2,8 odsto jači nego pre godinu dana. Domaća valuta je bila najjača 30. aprila, kada je evro vredeo 110,5426 dinara.

Indikativni kurs dinara prema dolaru danas je oslabio 0,2 odsto i iznosi je 86,7596. Dinar je prema dolaru na mesečnom nivou slabiji za 2,7 odsto, dok je na godišnjem nivou jači za 7,6 odsto.
Pogledaj vesti o: Kurs dinara,   Kurs evra

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar sedmi dan u neprekidnom padu

Izvor: B92, 05.Jun.2013

Beograd -- Dinar ulazi u sedmi dan neprekidnog pada vrednosti prema evru i nastavlja da slabi prema evru za 0,1 odsto ili devet para...Uz još jednu intervenciju od 10 miliona evra na deviznom tržištu zvanični srednji kurs biti 113,4555 dinara za jedan evro, što je najniža vrednost dinara prema...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.