EVRO do septembra ide na 110!

Izvor: Press, 21.Jul.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVRO do septembra ide na 110!

Srednji kurs evra dostići će već u septembru 107 dinara, a u poslovnim bankama će se prodavati za 110, procenjuju analitičari. Iako je NBS juče na međubankarskom tržištu intervenisala sa 20 miliona evra, dinar je nastavio da slabi, pa je srednja vrednost evra dostigla 104,95 dinara. Banke su juče evro prodavale po, do sada maksimalnoj, vrednosti od čak 107,5 dinara. Valutu EU poslovne banke u Srbiji kupovale su za >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << 101,4 do 103,5 dinara. Ako se uporedi sadašnja vrednost srednjeg kursa NBS i prodajnih kurseva poslovnih banaka, razlika je skoro tri dinara. Prema tome, ako se ostvari scenario da srednji kurs dostigne 107 dinara za evro, prodajni kurs evra u bankama početkom septembra iznosiće ravno 110 dinara!Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ocenjuje da nema dileme da će domaća valuta nastaviti da slabi, pa će u prvim danima septembra srednji kurs evra biti 107.
- Da li će dinar slabiti brže ili sporije, zavisi od intervencija Narodne banke, od toga koliko će novi guverner, odnosno Savet NBS, biti spremni da „brane" dinar. Ako ga budu branili, pad dinara će biti sporiji. Ali, ako se opredele suštinski da primene novi model razvoja koji su najavili, i u kojem je izvoz prioritet broj jedan, onda NBS neće braniti dinar takvom žestinom. Njegovo klizanje u tom slučaju biće relativno brže. Procenjujem da NBS neće biti agresivna - kaže Savić.
On smatra da država, ako želi da krene u dobrom pravcu, mora dozvoliti određenu depresijaciju dinara, da bi domaći proizvodi bili konkurentni na tržištu.
On navodi i da je NBS dosad potrošila oko 1,5 milijardi evra na odbranu dinara, što je „veliki luksuz". Naš sagovornik zaključuje da se dinar može zaustaviti, ali samo kratkoročno, ukoliko bi se prodao „Telekom".
Makroekonomski analitičar „Erste grupe" Alen Kovač smatra da NBS neće biti preterano agresivna na međubankarskom deviznom tržištu jer kurs dinara još ne ugrožava inflaciju.
- Ne očekujemo da će NBS braniti kurs po svaku cenu, već pre da će tolerisati dalju depresijaciju. Očekujem dalje kretanje kursa ka zoni od 105 do 107 dinara za evro - naglašava Kovač.
 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.