Izvor: Radio 021, 24.Jul.2019, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencije više neće smeti da naplaćuju putovanja po prodajnom kursu banaka

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara, propisano je novim Zakonom o trgovini, koji je usvojila Skupština Srbije.

Na ovaj način, kako se navodi u saopštenju NBS, rešeno je dugogodišnje pitanje naplate turističkih aranžmana po prodajnim kursevima banaka za devize.

Rešenjem iz novog Zakona o trgovini, cene turističkih aranžmana postaju u potpunosti uporedive >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i predvidljive, jer neće zavisiti od dnevnih prodajnih kurseva koje utvrđuju banke, kažu u NBS.

"Ovim rešenjem, korisnici usluga turističkih agencija imaće mogućnost da sa velikom izvesnošću planiraju iznos izdatka u porodičnom budžetu za plaćanje turističkih aranžmana koji se realizuju u inostranstvu, budući da će im cena takvog aranžmana biti iskazana i naplaćena primenom zvaničnog srednjeg kursa dinara", piše u saopštenju.

Pored toga, turističke agencije, koje su do sada putnicima turističke aranžmane preračunavale i naplaćivale primenom prodajnog kursa banke kod koje imaju otvoren račun, iako su u praksi devize kupovale po povoljnijim kursevima, neće biti više u mogućnosti da ostvaruju dodatnu zaradu po osnovu kursnih razlika, na teret klijenata.

Iz NBS ukazuju da su, prema dosadašnjim propisima, ali i prema novom zakonu, trgovci dužni da cene po pravilu iskazuju u dinarima, dok samo izuzetno mogu da cenu istaknu u stranoj valuti, kao što je to slučaj sa uslugama u turizmu koje su u neposrednoj vezi sa inostranstvom. Međutim, u tom slučaju, prema novom zakonu, trgovac mora da pri isticanju i naplaćivanju cene naznači i kao obračunski kurs primenjuje isključivo zvanični srednji kurs dinara.

"Novi Zakon o trgovini objavljen je u Službenom glasniku i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno 30. jula", navodi se u saopštenju.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.