Agencije više neće smeti da naplaćuju putovanja po prodajnom kursu banaka

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara, propisano je novim Zakonom o trgovini, koji je usvojila Skupština Srbije.
Agencije više neće smeti da naplaćuju putovanja po prodajnom kursu banaka
Foto: Pixabay
Na ovaj način, kako se navodi u saopštenju NBS, rešeno je dugogodišnje pitanje naplate turističkih aranžmana po prodajnim kursevima banaka za devize.
 
Rešenjem iz novog Zakona o trgovini, cene turističkih aranžmana postaju u potpunosti uporedive i predvidljive, jer neće zavisiti od dnevnih prodajnih kurseva koje utvrđuju banke, kažu u NBS.
 
"Ovim rešenjem, korisnici usluga turističkih agencija imaće mogućnost da sa velikom izvesnošću planiraju iznos izdatka u porodičnom budžetu za plaćanje turističkih aranžmana koji se realizuju u inostranstvu, budući da će im cena takvog aranžmana biti iskazana i naplaćena primenom zvaničnog srednjeg kursa dinara", piše u saopštenju.
 
Pored toga, turističke agencije, koje su do sada putnicima turističke aranžmane preračunavale i naplaćivale primenom prodajnog kursa banke kod koje imaju otvoren račun, iako su u praksi devize kupovale po povoljnijim kursevima, neće biti više u mogućnosti da ostvaruju dodatnu zaradu po osnovu kursnih razlika, na teret klijenata.
 
Iz NBS ukazuju da su, prema dosadašnjim propisima, ali i prema novom zakonu, trgovci dužni da cene po pravilu iskazuju u dinarima, dok samo izuzetno mogu da cenu istaknu u stranoj valuti, kao što je to slučaj sa uslugama u turizmu koje su u neposrednoj vezi sa inostranstvom. Međutim, u tom slučaju, prema novom zakonu, trgovac mora da pri isticanju i naplaćivanju cene naznači i kao obračunski kurs primenjuje isključivo zvanični srednji kurs dinara.
 
"Novi Zakon o trgovini objavljen je u Službenom glasniku i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno 30. jula", navodi se u saopštenju.
  • Marko

    25.07.2019 09:43
    @водич
    Može biti "gornji kurs" kako kažeš (mada verujem da za veće iznose i ustaljene kupovine imaju i bolji kurs od običnih fizičkih lica)... Ali gornji kurs je recimo sada 118 a ne tri dinara veći od onog u bankama ili menjačnicama. Neka povise cene aranžmana, ali i to je više fer nego da kod kuće odabereš aranžman koji košta na primer 1000 eura a da ti u turističkoj agenciji to obračunaju kao 121.600 din.
  • LOL

    25.07.2019 09:35
    Svega ovoga ne bi bilo da nisu agencijama zabranili da aranzmane naplacuju u e kako je ranije bilo. Kako su naznacili cenu u e to si i platio a sad kad ti preracunaju cenu e u dinare po kursu njihove banke izadje te poprilicno skuplje.
  • Tannhauser

    25.07.2019 09:34
    Agencija, kada plaća smeštaj u inostranstvu, to radi u evrima koje mora da kupi u banci po nepovoljnom kursu, to je zakon tako propisao.
    Nije dozvoljeno primiti uplatu u evrima niti kupiti evre u menjačnici po povoljnom kursu, Zato agencije obračunavaju nepovoljan kurs kupcima, to je prosto realna situacija.
    Po starom običaju, Serbijanci uvek radije izaberu formu umesto suštine i slatku laž umesto gorke istine tako da će sada postojati još jedan besmislen propis i još jedna kalkulacija više - agencije će podići cenu u evrima za par procenata da kompenzuju troškove banke.
    Zašto jednostavno kada može komplikovano.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.