Umetnost na recept

Izvor: RTS, 25.Avg.2018, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnost na recept

Istraživanja pokazuju da kulturno okruženje i kulturne aktivnosti, utiču na "isključivanje" štetnih gena i omogućavaju da se zaštitni efekti prenose sa jedne generacije na sledeću, piše Nebojša Bradić za Kulturni dodatak "Politike".
"Da, mi smo stariji, ali svet je mlađi nego što je nekad bio. To je radost naše starosti. To je dobro, jer svi znamo da starost obično nije bogata radostima." >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ivo Andrić Znakovi pored puta
Naš najveći cilj trebalo bi da predstavlja dobro zdravlje i intelektualno bogatstvo, što vodi ka neiscrpnom izvoru ideja, nezavisnosti i moralnog života. Proteklih godina, širom sveta su sprovedena brojna akademska ispitivanja, o sposobnosti umetnosti i kulture da unaprede zdravlje i blagostanje ljudi. Tako je, pod naslovom "Vrednost umetnosti i kulture za ljude i društvo", objavljen izveštaj Umetničkog saveta Engleske. U njemu, između ostalog, stoji: "Oni, koji su u proteklih 12 meseci posećivali kulturna mesta ili događaje, u mnogo većem procentu spremni su da kažu da su zdravi, za razliku od onih koji ne idu na takve događaje. Pozorišni gledaoci su 25 procenata bolje raspoloženi od onih koji ne idu u pozorište."
Sve međunarodne studije upućuju na činjenicu da posećivanje kulturnih događaja visokog kvaliteta ima blagotvoran uticaj na brojne hronične bolesti. To uključuje rak, srčana oboljenja, demenciju i gojaznost, uz neizbežni porast pozitivnih očekivanja i nade u život. Istraživanja pokazuju da kulturno okruženje i kulturne aktivnosti, utiču na "isključivanje" štetnih gena i omogućavaju da se zaštitni efekti prenose sa jedne generacije na sledeću. U ranoj fazi bolesti, korišćenje umetnosti je preporučljivo kao preventivna intervencija. U Centralnoj biblioteci u Liverpulu možete naći čitav red polica sa naslovom: "Knjige na recept".
Premda umetnost i kultura doprinose zdravlju i blagostanju svih generacija, važno je istaći posebnu korist za starije ljude. Navedeno istraživanje ukazuje na činjenicu da više od 75 procenata starijih osoba smatra da su umetnost i kultura važni, jer mogu da ih učine srećnim, dok je oko 60 procenata ispitanih izjavilo da ih umetnost i kultura čine zdravim. Mnoge svetske galerije i muzeji prave posebne programe za starije. Kustosi organizuju ove izložbe birajući muzejske predmete koji imaju posebnu vrednost i značaj za ovu populaciju. Nastojeći da ohrabre starije posetioce na češće prisustvo, muzeji nude posebne pogodnosti za ovu generaciju: od besplatnih ulaznica, predavanja, radionica do posluženja čajem i kolačima.
U ranjivoj populacijskoj grupi starijih osoba, čak i malo povećanje mobilnosti ili fizičkih funkcija može imati vidljiv uticaj na kvalitet života. Velika je razlika između funkcionalno mobilnih individua koje su sačuvale mogućnost da žive nezavisno i da se kreću van kuće kako bi se socijalizovale, od onih koje ostaju u izolaciji, vezane za kuću, ili moraju da budu prebačene u starački dom. Zato bi zdravstvena i kulturna politika trebalo da budu ujedinjene u brizi za poboljšanje kvaliteta života starijih. Dobar primer za to mogao se videti na upravo završenom Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, gde se veliki broj starijih ljudi, iz večeri u veče, sa lakoćom peo brojnim stepeništem do amfiteatra u kojem su se prikazivali filmovi koji su ih čudesnom radošću spajali sa mlađim svetom.
Savremena medicina postala je svesna dobrobiti koja se posredstvom umetnosti i kulture može postići u životima starijih osoba. Javno zdravstvo u mnogim zemljama preporučuje da se starije osobe angažuju u kreativnim grupama koje uključuju pevanje, ples, slikanje i zanatske veštine. Ovakve aktivnosti podržavaju nezavisnost i utiču na mentalni status. Preciznije – pričanje priča, crtanje i slikanje imaju pozitivne psihološke efekte, dok pozorište i ples pomažu ne samo mentalnom već i fizičkom zdravlju.
Izveštaji o uticaju plesa na starije ljude nesumnjivo govore o poboljšanju u slučajevima artritisa, Parkinsonove bolesti, demencije i depresije. Posebno su izdvojeni podaci koji govore da kontinuirano posećivanje časova plesa, uključujući i takmičenja u plesu, predstavljaju najbolju prevenciju od posledica pada starijih ljudi, s obzirom da značajno popravljaju njihovu telesnu snagu i ravnotežu. Možda će se mlađim čitaocima ovo učiniti trivijalnim, ali padovi starijih osoba su postali ogroman problem za gerontologe. Svake godine 350.000 Amerikanaca pada i lomi kuk. Od ovog broja, više od 20 procenata nikada više ne prohoda.
Ne daje samo ples pozitivne efekte na život starijih osoba. Tu je i pevanje koje smanjuje anksioznost, ublažava stres i depresiju i tako značajno unapređuje mentalno zdravlje. Muzika je snažna podrška i ima vidljive terapeutske efekte kod ljudi koji pate od demencije, kao i kod njihovih staratelja – bilo da se radi o medicinskom osoblju ili članovima porodice. Učenje i postignuća u sviranju muzičkih instrumenata ima važne efekte na samopouzdanje i osećanje da napreduju. Kroz ove aktivnosti, akteri najčešće uspevaju da povrate osećaj sopstvene vrednosti, smanjuju stres, unapređuju memoriju i koncentraciju, lakše se povezuju sa drugim ljudima. Ukratko – značajno poboljšavaju kvalitet svog života.
Hajdeger je jednom definisao smrt kao "nemogućnost dalje mogućnosti." Sa produžavanjem životnog veka i predviđanjima da će se demencija i slične hronične bolesti širiti, umetnost i kultura nude nezamenljiv doprinos pojedincima i zajednici u celini. Svetsko pozorište se sve češće bavi ovim teškim temama i traženjem alternativa. Tako na završetku "uvrnutog" katalonskog pozorišnog komada Dve žene igraju, odbačene žene ne umiru u tragediji i demenciji – one plešu do samog kraja.
Jer biti nesrećan, zapostavljen i užasno usamljen, gore je od smrti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.