Umetnošću protiv svakodnevice: U ovim umetničkim delima može da se pronađe eskapizam od stresa

Izvor: B92, 05.Avg.2020, 16:54

Umetnošću protiv svakodnevice: "U ovim umetničkim delima može da se pronađe eskapizam od stresa"

Već treću godinu beogradska galerija Novembar održava grupnu izložbu ''Letnja treperenja'' kako bi, kroz umetnička dela, publiku odvela na imaginarno putovanje stvarajući opuštajuću letnju atmosferu.

Ovogodišnja izložba, otvorena 9. jula, nosi podnaslov ''Predah“, a u surovoj realnosti pandemije i nemogućnosti putovanja, odmora niti bilo kakvog opuštanja, tematika izložbe aktuelnija je nego ikada. Upravo zato ne iznenađuje veliko interesovanje publike, što zaključuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i direktorka i kustoskinja galerije Novembar Maja Kolarić:

''Nama je izuzetno drago što je izložba posećena uprkos epidemiološkoj situaciji. Ovogodišnja 'Letnja treperenja' otvorena su bez tradicionalne svečanosti, ali posete svakako ima, koliko naše regularne publike, toliko i novih lica. Zato je moj utisak da u ovim umetničkim delima može da se pronađe eskapizam od stresa, anksioznosti, neizvesnosti, svega što nas je snašlo.“

Galerija Novembar izložila je dela tri mlade slikarke – Lidije Delić, Marije Avramović i Marije Šević, kao i dela multimedijalne umetnice Ane Adamović. Preko svojih radova, umetnice između ostalog prenose doživljaj duha mesta, atmosfere i specifičnosti krajolika, stvarajući atmosferu mira i svima preko potrebnog odmora.

To svakako ne znači da se krizna situacija zapostavlja: “Sproveli smo sve bezbednosne mere neophodne da bi se bezbrižno uživalo u izložbi. Posetioci ne moraju da brinu – galerija je dezinfikovana, maske su obavezne i dopušten je ulazak grupama u broju ne većem od dozvoljenog. Molimo sve posetioce da se pridržavaju propisanih mera”, napominje Maja Kolarić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.