U vodama Napulja pronađeni ostaci pet rimskih brodova

Izvor: Blic, Beta, 26.Jul.2009, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U vodama Napulja pronađeni ostaci pet rimskih brodova

Ostaci pet rimskih brodova iz perioda od 1. veka pre nove ere do 4. veka nove ere pronađeni su sa tovarom amfora i vaza u vodama Napulja, na jugu Italije, javila je agencija Ansa.

To "izuzetno" otkriće u blizini ostrva Ventotene pokazuje da je to malo ostrvo bilo važno raskršće pomorskih puteva koje su koristile antičke lađe, izjavila je arheolog Analiza Caratini, koja je učestvovala u istraživanju.

Ona je dodala i da je otkriće, pre svega, pokazalo da se oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ostrva nalazi "pravi podvodni muzej".

Specijalizovani arheološki timovi za podvodna istraživanja pronašli su ostatke bordova na peščanom sprudu na dubini od oko 100 metara tokom istraživanja koje je počelo u avgustu 2008. godine.

Najstariji brod, dug 18 metara, potiče iz 1. veka pre nove ere, smatraju arheolozi. Na drugim brodovi, dužine od 13 do 25 metara, pronađene su španske, rimske i afričke amfore.

"Slična istraživanja sprovode se u mnogim delovima Mediterana kako bismo zaštitili naše istorijsko nasleđe od stalnih pljački lovaca na blago koji, zahvaljujući naprednim tehnologijama, i dalje silaze na velike dubine", rekla je Caratini.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.