Srbija na Bijenalu - oživljavanje umetničkog sećanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2019, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na Bijenalu - oživljavanje umetničkog sećanja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je danas u okviru 58. Međunarodne izložbe savremene umetnosti u Veneciji, Paviljon Srbija sa postavkom "Povratak gubitka memorije" Đorđa Ozbolta.

"Pred nama je imaginarna individualna istorija, satkana od niti sećanja i redefinisanja simbola iz mladosti. Zadatak umetnosti je da svet učini vidljivim, a Đorđe Ozbolt čini da njegov intimni svet sećanja postane svima vidljiv i dostupan", rekao je Vukosavljević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
To je, prema njegovim rečima, i prilika da se uključimo u komunikaciju sa umetničkim delom i otkrijemo svoju interpretaciju, takođe i da preispitamo svoje iskustvo sa jedinstvenom, samo našom prošlošću.

"Postoji najmanje jedan element koji pripada umetničkom delu, a ne pripada realnosti. Projekat 'Povratak gubika memorije' stvara čitav autonomni sistem takvih umetničkih elemenata čiji je izvor izbledelo polje prošlosti.Projekat 'Povratak gubika memorije', govori o ličnom sećanju koje je selektivno i ima tendenciju ulepšavanja", ocenio je ministar.

Na centralnu temu „Da živite u zanimljivim vremenima", koju je definisao umetnički direktor Ralf Rugof, Ozbolt, kako je primetio Vukosavljević, odgovara "reminescencijom na neko prošlo vreme, iz koga datiraju arhitektonsko-kulturni simboli, i varljivim sećanjima koje ih interpretira na autentični način".

Vukosavljević je primetio i da zanimljiva vremena mogu biti i lepa i izazovna i opasna, privlačna i smrtonosna, ali takođe dobra podloga za snažan umetnički izraz i ocenio da je Ozboltov rad izvanredan i da se Srbija predstavila na odličan način.

"Pozivam vas da sada zajedno pođemo u Paviljon Srbija, u prostor oživljenog umetničkog sećanja, interpretacije jednog doba, gde se fragmenti ličnog i jedne mladosti mešaju sa imaginarnim pejzažem i elementima arhitektonsko-kulturne baštine zemlje i epohe koja je obeležila umetnika", rekao je Vukosavljević.

Komesar nastupa Srbije na Bijenalu Vladislav Šćepanović rekao je da su pripreme za izložbu trajale pola godine što je vrlo kratko vreme, ali su zato napori čitavog tima bili vrlo intenzivni.

"To ukazuje na kreativnost i posvećenost prvenstveno samog umetnika Đorđa Ozbolta, zatim ljudi u Kući legata uz podršku ministra Vladana Vukosavljevića i svih onih koji su učestvovali u realizaciji izložbe", rekao je Šćepanović i pozvao kustoskinju izložbe Nikoletu Lambertući da predstavi Ozboltov rad.

Lambertući je rekla da Ozbolt u svom radu povezuje sećanja iz mladosti provedene u Beogradu i svoj imaginarni vizuleni jezik kreiran od različitih simbola.

"U svojoj eklektičnoj slici povezuje reference iz različitih kultura i koristi istorijske ambleme kako bi ukazao na paradokse u socijalnoj i političkoj kulturi. Njegove slike i skulpture okružene crno-belim muralom tesno su povezane i kreiraju dijalog koji nudi lično razumevanje prolaznosti vremena i njegovih izazova", istakla je Lambertući.

Srbija, kao samostalna država, redovno nastupa na Bijenalu od 2007. godine i od tada je u Paviljonu Srbija predstavljeno oko 80 umetnika, kako iz domena savremene likovne scene, tako i arhitekture.

Pored Srbije, nacionalnim izložbama ove godine predstavlja se još 89 zemalja, od kojih prvi put učestvuju Gana, Madagaskar, Malezija i Pakistan.

Dominikanska Republika prvi put ima samostalan paviljon, dok na izložbi po pozivu svoja dela predstavilo je 79 umetnika iz čitavog sveta.

Bijenale će zvanično biti otvoreno 11. maja kada će biti dodeljene i nagrade, a trajaće do 24. novembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.