Priče o Beogradu: Crkva na raskršću puteva

Izvor: B92, 27.Apr.2021, 20:02

Priče o Beogradu: Crkva na raskršću puteva

Nekadašnja varošica Palež je 1859. godine, u čast ponovnog dolaska kneza Miloša Obrenovića u Srbiju, zaslugom svojih stanovnika promenila naziv u Obrenovac.

Proširenjem ka zapadu ova varošica se u drugoj polovini 19. veka razvija u posebno važan trgovački centar koji je povezivao Beograd i gradove na jugozapadu Srbije.

Nova crkva Svetog Duha u Obrenovcu izgrađena je 1868. godine, kao prostorna dominanta na raskršću glavnih puteva od Beograda ka Šapcu i Valjevu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na uglu ulica Kralja Petra I i Miloša Obrenovića, na začetku stare Obrenovačke čaršije, glavne trgovačko-zanatske ulice, koja se razvijala duž veoma prometnog putnog pravca i u kojoj je sačuvan izgled varošice u Srbiji 19. veka.

Crkva pripada Valjevskoj eparhiji i posvećena je prazniku Silaska Svetog Duha na Apostole, koji se tumači i proslavlja kao rođendan zemaljske Crkve.

Crkva je obnavljana 1908. godine, oštećenja crkve iz Drugog svetskog rata sanirana su od 1951. godine, a 1954. godine je srušena stara zvonara u porti.

U severoistočnom delu crkvene porte 1992. godine izgrađen je parohijski dom.

Druga obnova crkve je započela 1998. godine povodom 130. godišnjice od izgradnje crkve, a godinu dana kasnije je sa severozapadne strane crkve podignuta i mala kapela-palionica sveća, posvećena Svetoj Petki. Čestica moštiju Svete Petke čuva se i u velikoj crkvi.

Crkva Svetog Duha je jednobrodna građevina bez kupole, sa spolja petostranom apsidom na istočnoj i prednjom i unutrašnjom pripratom na zapadnoj strani.

Izvedena je po planovima Ministarstva građevina Kneževine Srbije, kao tipska crkva, slična mnogim sakralnim građevinama na teritoriji Beograda građenim 60-tih i 70-tih godina 19. veka.

Izrazito je monumentalna, a nad prednjom pripratom izdiže se zvonik sa kubičnim postoljem i veoma izduženim osmostranim tamburom. Svi otvori na crkvi su zalučeni, a na kubičnom postolju kupole su i udvojeni.

Na prvom spratu zvonika postavljen je satni mehanizam, a na vrhu ispod kalote na sve četiri strane posebno su istaknuti satovi zalučenim potkrovnim vencem i dekoracijom stilizovanih slepih arkadica.

Pojava sata na zvoniku potvrđuje izuzetan značaj ove crkve i posebno prometnost raskršća puteva na kome je izgrađena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.