Izvor: Politika, 24.Feb.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Odiseja” otvara novu zgradu Jugoslovenske kinoteke

U zdanju u Uzun Mirkovoj u Beogradu sutra će biti priređene prve redovne projekcije za publiku, a na programu su „Karađorđe” i čuveni film Stenlija Kjubrika

Redovne filmske projekcije za publiku u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke, u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu, počeće sutra, a biće prikazivani filmovi iz bogate istorije Festa. Upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović najavio je da će sutra od 18 sati biti prikazana digitalizovana, restaurisana verzija prvog srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << igranog filma „Karađorđe” iz 1911, a ta projekcija biće besplatna. Od 20 sati biće prikazan klasik „2001: odiseja u svemiru” Stenlija Kjubrika.

U Velikoj sali u novom zdanju kinoteke u Uzun Mirkovoj do sada su prikazivani određeni filmovi ili otvarani programi, ali tek sada počinju organizovane projekcije, za šta je bilo potrebno rešenje službe za protivpožarnu zaštitu MUP-a Srbije.

– Data je saglasnost za protivpožarnu bezbednost zgrade, i sada će Komisija za tehnički prijem zgrade Građevinskog fakulteta u Beogradu, zajedno sa ostalom davno pribavljenom dokumentacijom, doneti i završno rešenje o upotrebnoj dozvoli zgrade – izjavila je Ljubinka Tarzić, šefica pravne službe Jugoslovenske kinoteke.

Početak redovnih projekcija u novoj zgradi raduje vršioca dužnosti direktora Radoslava Zelenovića:

– Mi kinotečani smo dosanjali veliki san. Zaposlene u Kinoteci boli kada čujemo da u našoj kulturi ništa ne funkcioniše. Kinoteka je primer da može da funkcioniše i u našoj kulturi – rekao je Zelenović i najavio da će pored izgradnje još pet novih depoa u Arhivu kinoteke u Košutnjaku, važan projekat biti i preseljenje i obrada 20.000 filmskih kopija (što je jedna srednjoevropska kinoteka) iz Luke Beograda.

Zelenović je dodao da sledi otvaranje i male sale sredinom marta, stavljanje u upotrebu multifunkcionalne sale, kao i preseljenje biblioteke.

Pored sutrašnjih projekcija, Vujović je najavio i prikazivanje klasika „Andrej Rubljov”, „Taksista”, „Ljudi mačke”, „Amarkord”, „Francuska veza”, kao i da su sve kopije restaurisane i digitalizovane, što uz novu digitalnu opremu za projekcije (di-si-pi i blurej) pruža izvanredan kvalitet slike i zvuka.

U martu će u novoj sali biti organizovano otvaranje Beogradskog irskog festivala, a zatim prikazana i restaurisana verzija filma „Kleopatra” sa Elizabet Tejlor u naslovnoj ulozi, u okviru programa „Dive svetskog filma”.

Što se tiče međunarodnih aktivnosti, u toku je saradnja sa Evropskom asocijacijom arhiva povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata. Naša kinoteka na sajtu o ovom ratu učestvuje sa 33 sata programa i 6.000 fotografija.

Čelnici kinoteke izričiti su u stavu da prostor muzeja u Kosovskoj ulici ostaje sastavni deo kinoteke i da će se tamo, kao i do sada, prikazivati filmovi sa tridesetpeto milimetarske filmske trake. U tom prostoru poslednjih meseci beleži se rast posete.

Zelenović je izrazio zahvalnost Ministarstvu kulture na podršci za 26 novih radnih mesta potrebnih da bi se nova zgrada stavila u funkciju (kinooperatera, biletara, arhivista, obezbeđenja, čistača...), tako da cela kinoteka sada ima 78 zaposlenih.

I. Aranđelović

objavljeno: 25.02.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.