OTVORENO 62. STERIJINO POZORJE Mirjana Gardinovački: Nada u čudnom nevremenu koje je došlo

Izvor: Blic, 26.Maj.2017, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTVORENO 62. STERIJINO POZORJE Mirjana Gardinovački: Nada u čudnom nevremenu koje je došlo

Sterijino pozorje 62. po redu otvoreno je u petak uveče u Novom Sadu u Srpskom narodnom pozorištu na sceni "Jovan Đorđević".

- Hvala Bogu, dočekasmo i 62. Sterijino pozorje, najznačajniji pozorišni festival najboljih ostvarenja u protekloj godini, koji se, na našu radost, održava u našem gradu, pred najboljom publikom. Pa šta ćete lepše- besedila je na otvaranju glumica SNP-a Mirjana Gardinovački.

Ona je kazala da je "velika čast za svako pozorište i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sama činjenica da ste ušli u selekciju Festivala već je, u neku ruku, potvrda kvaliteta".

Na pitanje kako doći do dobre predstave koje je sebi postavila, imala je spreman odgovor.

- Sigurno ne lako, jer u pozorištu ništa ne ide glatko. Pozorišna umetnost je kolektivna i mnogo ljudi različitih profesija, podjednako važnih, učestvuje u stvaranju predstave. Sve to osmisliti, uklopiti, upakovati u dobru predstavu nije ni jednostavno ni lako - kazala je Gardinovački.

Ona se osvrnula i na vreme u kom živimo.

- Čudno neko nevreme došlo u kome se proganja, zabranjuje, diskvalifikuje, blati svaki umetnik koji se usudi da javno progovori o situaciji u kulturi i društvu - kazala je istaknuta dramska umetnica.

Tokom besede je govorila i o medijima, kritikujući nakaradu koju oni danas ističu, ali je zaključila da ima nade za nas.

- Pozorište često nazivamo ogledalom društva. Iako nema moć da rešava probleme, ima misiju i obavezu da, baveći se čovekom i društvom, ukazuje na te iste probleme. Mislim da u tome imamo vašu ogromnu podršku, jer su nam pozorišne sale prepune. Zbog toga verujem da ima nade za nas - kazala je Gardinovački.

Festival je van takmičarske konkurencije, otvorio balet Narodnog pozorišta Beograd "Ko to tamo peva" Staše Zurovca, a pozorijanski dani trajaće do 3. juna.

U takmičarskoj selekciji biće igrano devet predstava: "Ožalošćena porodica" (Prešernovo gledališče Kranj i Slovensko ljudsko gledališče Celje); "Ruža uvela" (Pozorište "Bora Stanković" Vranje); "Na Drini ćuprija (SNP Novi Sad); "Elektra", (Narodno pozorište Beograd); "Hipnoza jedne ljubavi" (Zvezdara teatar); "Moje dete" (Beogradsko dramsko pozorište); "Novo doba" (Bitef teatar, ArtHub Sarajevo), "Deca radosti" (Atelje 212) i "Maestro"  (Narodno pozorište Sombor).

U netakmičarskoj selekciji "Krugovi", publika će moći da vidi mahom predstave iz regiona: "Tri zime" HNK Zagreb, "Sinovi umiru prvi" Narodno pozorište Republike srpske Banja Luka, "Teferič" Sarajevski kamerni teatar, "Za šta biste dali svoj život?" i "Horti".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.