Milan Zaviša autor najbolje recenzije na Slobodnoj zoni

Izvor: Blic, 03.Dec.2010, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milan Zaviša autor najbolje recenzije na "Slobodnoj zoni"

Nagrada Festivala Slobodna Zona, noutbuk računar, za najbolju filmsku recenziju biće dodeljena Milanu Zaviši za recenziju filma Alekseja Popogrebskog "Kako sam proveo prošlo leto", saopštili su organizatori festivala.

Žiri u sastavu: Vladan Petković (filmski kritičar, predsednik žirija), Vesna Perić (filmska kritičarka) i Dina Todorović (prošlogodišnja pobednica konkursa za najbolju recenziju filma prikazanog na festivalu "Slobodna zona”) je od tridesetak pristiglih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << radova izabrao Milanov za najbolji.

Uručenje 10. oktobra, uz film Jasmile Žbanić

Nagrade će biti uručene pobednicima 10. decembra u 21:30h u Kulturnom centru REX nakon projekcije filma NA PUTU, autorke Jasmile Žbanić, a povodom obeležavanja Dan ljudskih prava.

Autor je na veoma jasan i precizan način opisao nimalo jednostavan film Alekseja Popogrebskog pri čemu je pokazao ozbiljno poznavanje filmskog zanata i umetnosti. Pozivajući se i na druge kinematografske i pozorišne reference, svoj afirmativan stav o filmu nije opteretio nikakvim ličnim impresijama već objektivnim argumentima, te ovaj rad ne predstavlja panegirik već analizu.

Žiri je odlučio da izdvoji još jedan rad i dodeli posebno priznanje Ivanu Sobakovu za tekst o filmu Liksina Fana "Poslednji voz kući”. Iako se ne radi o klasičnoj filmskoj kritici, film je autora inspirisao da napiše izuzetno uspelu i prodornu kratku priču, poetičnu impresiju sugestivnog stila. Ivanu će biti dodeljena posebna nagrada – komplet ulaznica za 7. izdanje festivala 2011.godine.

Film je bio prikazan na ovogodišnjem Festivalu "Slobodna zona" i dobitnik je nekoliko nagrada: Nagrada nemačke kinematografije za mir "Bernhard Vicki", 2010. godine, Zlatna arena za najbolju režiju i najbolju žensku ulogu, na Filmskom festivalu u Puli, 2010. godine i bio u selekciji Filmskog festivala u Berlinu 2010. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.