Zaviši nagrada Slobodne zone

Izvor: B92, 03.Dec.2010, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaviši nagrada "Slobodne zone"

Nagradu 6. festivala "Slobodna zona" za najbolju filmsku recenziju dobio je Milan Zaviša za tekst o filmu Alekseja Popogrebskog "Kako sam proveo prošlo leto", objavio je organizator festivala, Kulturni centar REX.

Odluku je doneo žiri čiji je predsednik bio filmski kritičar Vladan Petković, a članovi kritičarka Vesna Perić i prošlogodišnja pobednica Dina Todorović. Na konkurs je stiglo tridesetak radova.

Zaviša je "na veoma jasan i precizan način opisao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nimalo jednostavan film Alekseja Popogrebskog, pri čemu je pokazao ozbiljno poznavanje filmskog zanata i umetnosti", obrazložio je žiri.

"Pozivajući se i na druge kinematografske i pozorišne reference, autor svoj afirmativan stav o filmu nije opteretio nikakvim ličnim impresijama već objektivnim argumentima, te ovaj rad ne predstavlja panegirik već analizu", dodaje se u obrazloženju.

Žiri je odlučio da izdvoji još jedan rad i dodeli posebno priznanje Ivanu Sobakovu za tekst o filmu Liksina Fana "Poslednji voz kući", koji je autora "inspirisao da napiše izuzetno uspelu i prodornu kratku priču, poetičnu impresiju sugestivnog stila".

Zaviša će dobiti noutbuk računar, a Sobakov komplet ulaznica za 7. izdanje "Slobodne zone" - 2011. godine.

Nagrade će biti uručene u REX-u posle projekcije filma "Na putu" bosanske autorke Jasmile Žbanich, 10. decembra, povodom obeležavanja Dana ljudskih prava.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najbolja filmska recenzija na Slobodnoj zoni

Izvor: Popboks, 03.Dec.2010

Nagrada Festivala Slobodna Zona, notebook računar, za najbolju filmsku recenziju biće dodeljena Milanu Zaviši za recenziju filma Alekseja Popogrebskog Kako sam proveo prošlo leto, saopšteno je iz Slobodne zone.

Nastavak na Popboks...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.