Kada će Požarevac dobiti galeriju dostojnu velike slikarke

Izvor: RTS, 04.Sep.2019, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada će Požarevac dobiti galeriju dostojnu velike slikarke

Posle tri neuspešna pokušaja da se napravi galerija dostojna dela Milene Pavlović Barili, javnosti je u Požarevcu predstavljeno novo idejno rešenje za prostor u koji bi stala bar polovina od 834 Milenina dela.
Skoro šezdeset godina dom Milene Pavlović Barili je kancelarijski prostor, a u privremenoj galeriji koju je njena majka Danica teškom mukom izvojevala od komunističke vlasti, staje samo 5 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njenih dela.

Kada budu završeni radovi, postojaće amfiteatar, iznad njega kancelarije, a na vrhu dečja škola crtanja. Sadašnja galerija biće renovirana i u njoj će izložiti dela savremene umetnosti.
U starom delu kuće napraviće memorijalnu sobu Milene Barili. A na mestu gde je sada travnjak, izgradiće potpuno moderan novi objekat gde će biti izložena Milenina dela.
"Na svodu će biti sazvežđe u kojem će dominirati zvezda Danica, simbol na Mileninu majku koja je zaostavštinu i slike ostavila gradu. U tom delu planiramo 300-400 slika i to će biti hronološkog tipa od Mileninog početka stvaralaštva do kraja, do američkog perioda", navodi Ljiljana Dabić, direktorka Fondacije "Milenin dom".
Neke brine staklena fasada. Drugi smatraju da treba srušiti objekat podignut 1961. godine i nanovo izgraditi kuću Mileninog dede.
Međutim, sve to je u suprotnosti sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva koji očekuje savremenu arhitekturu i neće ih rušiti.
"I tada, a i danas, ne predstavlja nikakvu arhitektonsku vrednost, jer i sam je dosta skromnih gabarita. S druge strane, i dosta neugledno deluje", kaže istoričar Miroljub Manojlović. 
Ako projekat uskoro bude usvojen, do kraja godine trebalo bi da bude urađena projektno-tehnička dokumentacija, a onda još da se obezbedi gotovo dva miliona evra.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.