Gojković otvorila izložbu slika Miloša Šobajića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2021, 17:36

Gojković otvorila izložbu slika Miloša Šobajića

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je izložbu slika našeg istaknutog umetnika Miloša Šobajića kojom se istovremeno otvara i novi galerijski prostor u centru Beograda i dodala da je za kulturnu scenu Srbije važno što će ova dela biti deo trajne umetničke postavke "Kombank dvorane", čiji će posetioci dobiti privilegiju koju imaju ljubitelji umetnosti u 40 muzeja širom sveta u kojima se nalaze ostvarenja našeg umetnika. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Pred nama su dela slikara o kojem je u Parizu, Beogradu i Londonu objavljeno pet monografija, u kojima su uvodne reči dali veliki stvaraoci među kojima i nobelovac Peter Handke, što svedoči o umetničkoj vrednosti i međunarodnom priznanju njegovog rada", istakla je ministarka kulture.

Tom prilikom Gojković je naglasila da se veličina jednog dela ne ogleda samo u bojama i izrazima, već i u porukama i mislima koje izazivaju i dodala da zahvaljujući autorovim slikama, skulpturama i instalacijama koje prikazuju običnog čoveka u suočavanju sa svakodnevnim životom, mogu da se naslute i prepoznaju svi strahovi savremenog čoveka, koji se neretko oseća izgubljenim u eri globalizacije.

"Njegova umetnost čini se kao odbrana integriteta i identiteta ne samo pojedinca, nego i čitavih naroda. Ključna poruka jeste vapaj za slobodom, u istinskom značenju te reči, gde čovek nije rob ni tehnologije, ni vremena, ni ideologija", napomenula je ministarka kulture.

Gojković je izjavila da je prethodnih godina, zahvaljujući samostalnim izložbama, koje su organizovali muzeji, galerije i centri za kulturu, publika širom Srbije imala priliku da vidi dela Miloša Šobajića i istakla da ova beogradska izložba predstavlja još jednu mogućnost da se ljubiteljima umetnosti približi nesporan kvalitet likovnog izraza autora čiji su radovi skoro pedeset godina prisutni u evropskim i svetskim galerijama.

Ministarka kulture podsetila je da je nemali broj srpskih slikara put u vrhove likovne umetnosti, neretko trnovit i uvek zahtevan, započinjao u domovini, da bi stvaralački zenit srpski umetnici doživeli u Parizu i drugim svetskim metropolama.

"Upornost i posvećenost poslu jači su od svih prepreka, zahvaljujući čemu je Srbija širom sveta prepoznata kao zemlja iz koje dolaze slikari čiji talenti ne zaostaju za najpoznatijim savremenicima", zaključila je Gojković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.