Dečije pozorište u Srebrenici

Izvor: B92, 21.Maj.2010, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečije pozorište u Srebrenici

U okviru Doma kulture u Srebrenici od 2007. godine deluje jedinstveno Dečije muzičko pozorište.

Dečije muzičko pozorište u Srebrenici osnovano je na inicijativu Muzičara bez granica kao ogranak Doma kulture u Srebrenici, sa ciljem da deci koja žive u Srebrenici da pravo na život i normalno odrastanje.

Cilj je takođe da se doprinese razvoju lokalnog kulturnog identiteta i stvori prepoznatljiva kulturna institucija koja će biti kulturno središte budućih akcija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u oblasti umetnosti i kulture na lokalnom i regionalnom nivou.

Posebni ciljevi kojima su se osnivači rukovodili jesu razvoj kulturne vitalnosti i učešće školske omladine, dece sa posebnim potrebama, mladih, i ruralnog stanovništva u javnom životu grada u kome trenutno živi svega 3.000 stanovnika, još uvek žestoko pogođenih proteklim ratnim razaranjima.

Deci između 6 i 15 godina koja imaju prirodnu želju za muzikom i drugim srodnim kulturnim i sličnim izražajem, data je mogućnost da ispolje kreativnost kroz igru, pa je Dečije pozorište mališanima praktično jedina alternativa, koja im omogućava ozbiljno upoznavanje sa kulturom i učenje estetskih formi.

Sve te aktivnosti usmerene su jačanju nenasilne komunikacije, olakšavanju socijalne reintegracije, toleranciju u različitosti ostalih i stvaranje mogućnosti mira za buduće generacije, pa je program rada pre svega usmeren u tom pravcu.

Tokom aktivnosti koristi se muzička pedagogija, edukacija i muzička terapija. Sve te aktivnosti uključuju improvizaciju i učenje kako preuzeti inicijativu i imaju pozitivne efekte na kvalitet učešća dece.

U aktivnosti su uključene lokalna tradicionalna muzika, ples, drama, pevanje i iz drugih delova zemlje i sveta za uspostavljanje prepoznavanja i kontakata koji pomažu povezivanje dece sa ostalim delovima države, tako da je program Dečijeg muzičkog pozorišta prilagodljiv i prihvatljiv za decu svih uzrasta i interesovanja, i odličan način za učenje međusobnog poštovanja i poverenja između dece različitih etničkih pripadnosti u BiH.

Kroz pozorišne predstave, radionice, muzičke grupe deca imaju šansu da sretnu vršnjake koji žive u različitim regijama, zemljama, upoznaju se sa različitim kulturama i ostanu u dobrim odnosima s njima.

Projekat Dečijeg pozorišta povezuje decu i umetnike iz nekoliko regija na jednom mestu, gde postoji interaktivna igra, gde se razmenjuju ideje, i stvaraju nova prijateljstva, i sreću deca različitih etničkih porekla u Srebreničkoj regiji i šire, pa se na ovaj način stvaraju uslovi za lakšu reintegraciju dece, naročito povratnika.

U tom cilju, mnoge nevladine organizacije, umetnici, humanitarni radnici su prethodnih godina gostovali u Srebrenici pokušavajući da pomognu reintegraciju dece u bilo kom obliku.

Tako su u okviru Dečijeg muzičkog pozorišta formirane i prve dečije rep grupe, odigrano nekoliko pozorišnih predstava, koje su dobar pokušaj da se u prvi plan stavi pravo dece na život u Srebrenici.

Posle 3 godine postojanja u Domu kulture i Dečijem muzičkom pozorištu u Srebrenici ne posustaju u afirmaciji dečijih prava, te su za 3. jun planirali premijeru još jedne pozorišne predstave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.