Besplatan ulaz u Istorijski muzej povodom Dana žena

Izvor: B92, 08.Mar.2017, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatan ulaz u Istorijski muzej povodom Dana žena

Istorijski muzej Srbije i ove godine pridružuje obeležavanju Međunarodnog dana žena i poziva sve dame da sa svojim voljenima 8. marta besplatno posete aktuelnu izložbu „Srbija 1915-1916”, saopštili su iz Muzeja.

Multimedijalna interaktivna izložba „Srbija 1915-1916”, autora dr Dušice Bojić i muzejskog savetnika Nebojše Damnjanovića, nastoji da, kroz do sada neizlaganu arhivsku građu, artefakte i fotografije što potpunije prikaže stradanje i značaj ovog perioda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpske istorije. Izložba prikazuje događanja tokom 1915. i 1916. godine, kada se Srbija, nakon velikih pobeda na Ceru, Drini i Kolubari 1914. godine i proklamovanja ratnog cilja zasnovanog na ideji oslobođenja i ujedinjenja celog srpskog naroda i srodnih južnoslovenskih naroda, suočila sa velikom epidemijom tifusa, diplomatskim pritiscima saveznika da se odrekne ratnog cilja, a potom, od početka oktobra 1915. godine, i novim udarom brojno i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja.

To je uslovilo da, po odluci Vlade i Vrhovne komande, vojska praćena velikim brojem civila krene u povlačenje preko Crne Gore i Albanije na grčko ostrvo Krf, ali i brojne zemlje Evrope i Afrike.

Interaktivne instalacije koje su deo postavke na savremen način približavaju stradanje i herojstvo srpske vojske i naroda u odbrani od Centralnih sila. Dizajn postavke je osmislio Rastko Šurdić, dok je dizajn interaktivnih instalacija na izložbi „Srbija 1915-1916” kreirao tim „Live View Studio”, koji je dizajnirao instalacije i na prethodnim projektima Istorijskog muzeja Srbije (izložbe „Srbija 1914” i „Pupin od fizičke ka duhovnoj stvarnosti”, kao i nova postavka u Srpskoj kući na Krfu).

Izložba „Srbija 1915-1916” je otvorena do novembra 2017. Zainteresovani posetioci će u sredu 8. marta od 17 časova biti u prilici i da prisustvuju stručnom vođenju koautora izložbe muzejskog savetnika Nebojše Damnjanovića. Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije je od 12 do 20 časova svakog dana, osim ponedeljka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za Dan žena besplatna izložba sa vodičem u Istorijskom muzeju Srbije

Izvor: Blic, 08.Mar.2017

Istorijski muzej Srbije pozvao je povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, sve žene da besplatno posete izložbu u toj ustanovi na Trgu Nikole Pašića u Beogradu...U Istorijskom muzeju Srbije trenutno je aktuelna multimedijalna interaktivna izložba "Srbija 1915–1916", Dušice Bojić i muzejskog...

Nastavak na Blic...

Dame, muzej vas čeka!

Izvor: Mondo, 08.Mar.2017

Pogledajte aktuelnu izložbu "Srbija 1915-1916" besplatno!..Foto: YouTube/LiveViewStudio..Istorijski muzej Srbije i ove godine pridružuje obeležavanju Međunarodnog dana žena i poziva sve dame da sa svojim voljenima 8. marta besplatno posete aktuelnu izložbu "Srbija 1915-1916", saopštili su iz Muzeja...Multimedijalna...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.