Izvor: RTS, 23.Jan.2024, 11:01

Скот Морисон, човек који је подржао протеривање Ђоковића из Аустралије напушта политику

Некадашњи премијер Аустралије Скот Морисон најавио је ће вратити посланички мандат како би преузео функцију у приватном сектору. Морисон је српској јавности познат по томе што је 2022. подржао одлуку тадашњег министра за имиграције да протера Новака Ђоковића. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Министар за имиграције у влади Скота Морисона, Алекс Хоук јануара 2022. године донео је одлуку да се најбољи тенисер Србије и света Новак Ђоковић протера јер наводно представља опасност по јавно здравље због тога што није био вакцинисан против ковида 19 иако су му аустралијске власти претходно издале визу. Одлуку Хоука једногласно је потврдило трочлано судско веће Федералног суда у Аустралији након чега је Ђоковић летом за Дубаи напустио територију те земље

Светски рекет број један претходно је био присиљен да борави у имигрантском полузатвору хотела Парк у Мелбурну док је чекао коначно одлуку аустралијских власти које су оспориле валидност његове визе.
Да су се аустралијски државни органи понели некомпетентно, на жалбу Ђоковића у првостепеној одлуци потврдио је и Федерални суд Аустралије, када је донео одлуку да се најбољи тенисер света ослободи боравка у хотелу за имигранте.
Међутим, ресорни министар Алекс Хоук оборио је ту одлуку и наредио протеривање Ђоковића из Аустралије коју је потврдило друго веће Федералног суда и ускратило му могућност да се такмичи на Аустралијан опену.
Комитет аустралијског парламента касније је утврдио да је Ђоковић добио визу не по аутоматизму, како је рекао Скот Морисон, већ му је издао службеник Министарства за имиграцију и Министарства унутрашњих послова Аустралије.
Морисон је снажно стао иза одлуке свог министра истичући да "нико није изнад закона и правила о граничној безбедности", како  је навео у писму РТС-у, не извинивши се ниједном речи за тортуру кроз коју је прошао Ђоковић.
Јасно је било да је тадашњи аустралијски премијер на Ђоковићевом примеру желео да скупи политичке поене будући да су се касније те године одржавали избори.
На крају, све је представљено као имагинарна опасност да ће Новак подстаћи талас протеста против обавезне вакцинације у Аустралији.
Скандал без преседана у који је умешан Морисон Морисон је био уплетен и у историјски скандал због тога што је током пандемије ковида себе тајно именовао на неколико министарских позиција док је био премијер.
Своју одлуку да истовремено постане и министар здравља, финансија, трезора и унутрашњих послова, првадао је "ванредним околностима" са којима се земља суочава.
Скот је познат и по контроверзном одбрамбеном пакту АУКУС којим је предвиђено да Аустралија почетком следеће деценије од САД и Британије почне да набавља подморнице на нуклеарни погон како би наводно парирала кинеским амбицијама у Индо-пацифичком региону.
Пројекат ће до 2055. године коштати 245 милијарди долара.
Иако је Пекинг највећи трговински партнер Аустралије, Морисон је односе са Пекингом, највећим трговинским партнером Аустралије, додатно погоршао позивима на међународну истрагу о пореклу ковида.
Морисон је своју одлуку да се повуче из политике образложио речима да је време да врати приватном животу.
Како је додао, сада ће преузети "стратешке саветодавне улоге“ широм Азије како би се фокусирао на безбедносна питања у Индо-Пацифику.
Скот, побожни хришћанин, рекао је да се "радује што ће бити активнији“ у својој цркви и проводити време са својом породицом.
Одлазак  Морисона у пензију се дуго очекивао након пораза на парламентарним изборима од лабуриста 2022. године, оставивши његову Либерално-националну коалицију са најмањим бројем посланичких места у историји Аустралије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.