Žarko Biorac, prvi čovek FK Korićani: „Ova ekipa može do Zone“

Izvor: KGsport.info, 21.Sep.2018, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žarko Biorac, prvi čovek FK Korićani: „Ova ekipa može do Zone“

Početak sezone u Prvoj gradskoj ligi Kragujevca obeležila je ekipa Korićana, koja je u prvih šest kola osvojila ukupno šesnaest bodova i nagovestila ozbiljnu kandidaturu za plasman u zonski stepen takmičenja. Tim povodom razgovarali smo sa direktorom Fudbalskog kluba Korićani Žarkom Biorcem, fudbalskim entuzijastom, čovekom koji je najodgovorniji za odlične rezultate ovog kluba u Prvoj gradskoj ligi.

Malo ko se nadao da će početak ove sezone u Prvoj gradskoj ligi Kragujevca >> Pročitaj celu vest na sajtu KGsport.info << proteći u znaku FK Korićani. Šesnaest osvojenih bodova od maksimalnih osamnaest, učinak je izabranika trenera Milutina Novakovića u prvih šest kola. Zahuktale Korićance, koji su vezali pet uzastopnih pobeda na startu takmičenja, makar delimično je usporila Erdogilja u prošlom kolu, u utakmici koja je završena bez pobednika i bez golova.
Međutim, nije sve bilo ovako bajkovito za klub sa periferije Kragujevca. Pre dve godine ovaj klub je preživljavao teške trenutke kada je u sred sezone izbačen iz Prve gradske lige i morao je da krene iznova iz Druge gradske lige.
Žarko Biorac, nekadašnji fudbaler, a sada predsednik FK Korićani, delio je tada teške trenutke zajedno sa klubom, da bi sada, samo dve godine kasnije, mogao da uživa u lovorikama uspeha.
– Malo ko se nadao ovakvom startu sezone. Mi smo tokom leta ostali bez nekolicine standardnih prvotimaca, ali smo uspeli da angažujemo odgovarajuće zamene. Doveli smo Davidovića i Joksimovića iz Kolonije, Aćimovića iz Zastave i desnokrilnog napadača Radonjića iz drenovačkog Borca, ali svakako najznačajniji su dolasci golmana Dejana Vranića iz Vodojaže i našeg nekadašnjeg igrača Bojana Đusića. Njih dvojica su, zajedno sa štoperom Dogandžićem koji se vratio na teren nakon jednogodišnje pauze, formirali taj defanzivni bedem, tako da smo u prvih šest kola primili samo tri gola. –  otkriva Biorac recept za uspešan start sezone.
Predsednik Korićana se nada da će klub nastaviti sa dobrim rezultatima i u narednom periodu. Naravno, to neće biti nimalo lak posao, jer je konkurencija u Prvoj gradskoj ligi ove sezone veoma ujednačena.
– Ima dosta dobrih i kvalitetnih timova, sa iskusnim igračima koji su nekada igrali Prvu ligu Srbije i koji i dan-danas igraju na visokom nivou. Sigurno da među kandidate za vrh tabele treba ubrojati Srbiju iz Ilićeva, bez obzira na nešto slabije rezultate na startu sezone, baš kao i Pobedu iz Beloševca, koja ima dobar tim i prosto je neverovatno da imaju ovako mali broj bodova. Zatim je tu Mladost iz Pajazitova koja se konstantno bori za vrh tabele, Budućnost iz Resnika, sad se pojavila i Šumadija iz Drače, koja trenutno zauzima drugo mesto na tabeli… Generalno, dosta je ujednačena konkurencija ove sezone i biće neizvesna trka do samog finiša. – dodaje naš sagovornik.

Kada je pretprošle sezone ekipa Korićana obezbedila povratak u Prvu gradsku ligu, iz kluba su poručivali da je cilj da se u neko dogledno vreme „napadne“ zonski stepen takmičenja. Nakon sjajnog starta ove sezone, postavlja se pitanje da li je taj trenutak konačno došao.
– Uvek smo se potajno nadali da možemo do Zone. To bi bio „šlag na torti“ i smatram da ova ekipa to može da ostvari. Naravno, eventualno takmičenje u Zoni bilo bi znatno zahtevnije, pre svega finansijski, ali smatram da bismo uz pomoć sponzora, a tu pre svega mislim na kompaniju „Agromarket“ koja u većoj meri obezbeđuje stabilno finansiranje kluba, zatim lokalne samouprave i mesne zajednice uspeli da izguramo tu priču. – uveren je Biorac.
Ekipa Korićana furiozno je startovala u novoj sezoni Prve gradske lige
Kao što smo napomenuli na početku teksta, FK Korićani je pre samo dve godine bio suočen sa velikim problemima. Klub je zbog administrativnih propusta izbačen iz Prve gradske lige, i to u jeku takmičenja, na polusezoni. Žarko Biorac i njegovi saradnici upustili su se u grčevitu borbu kako bi sačuvali klub i sprečili da kriza poprimi veće razmere.
– To je bio izuzetno potersan čin, ne samo za nas kao klub, već i za sam fudbal u Kragujevcu. Mnogi su mislili da će ovaj događaj imati neki veći uticaj na rad kluba, ali nama je to bio samo još jači podstrek da se što pre vratimo tamo gde i pripadamo, a to je Prva gradska liga, u čemu smo i uspeli. Moram istaći da nam je FSGKG izašao u susret, naravno sve u okviru zakonskih okvira, i omogućio nam da startujemo iz Druge gradske lige. To je izazvalo negativne reakcije pojedinih drugoligaških klubova, koje su po mom mišljenju bile neosnovane, jer generalno fudbal je taj koji treba da pobedi na kraju. – priseća se Biorac.
Ipak, ova priča imala je srećan kraj. Korićani su zahvaljujući igračima koji su ostali verni klubu i nakon ispadanja u niži rang takmičenja, uspeli da sačuvaju kostur tima i ekspresno izbore povratak u Prvu gradsku ligu Kragujevca. Bio je to trijumf ljubavi prema fudbalu i entuzijazma koji ljude iz Korićana nije napuštao ni u najtežim trenucima.
Inače, Fudbalski klub Korićani ne prednjači samo na rezultatskom planu, već i na polju infrastrukture. Poznato je da je teren u Korićanima jedan od najboljih u ligi, na kome protivničke ekipe uživaju da igraju. Pored sjajne travnate podloge, Korićani se mogu podičiti i delimično renoviranim svlačionicama, a u planu su i radovi na ogradi koja okružuje teren.
– Travnata podloga je izuzetna i zadovoljava čak i srpskoligaške standarde. Uspeli smo da uz pomoć FSGKG renoviramo i jedan deo svlačionica, ali je u ovom trenutku naš najveći problem ograda na samom igralištu, koja je tokom vremena ostećena. U narednih petnaestak dana trebali bi da se dogovorimo kako ćemo to da popravimo do proleća, za šta nam je takođe potrebna i mala pomoć FSGKG.
Mogu reći da je postojeća infrastruktura sasvim korektna i da ispunjava uslove ne samo gradskog, već i zonskog stepena takmičenja. – kategoričan je čelni čovek Korićana.
U klubu veliki značaj pridaju i radu sa mlađim kategorijama. Nedavno je formirana kadetska selekcija koja broji 25-26 dečaka. Sa njima radi Bojan Stevović, fudbaler Korićana i profesor fizičkog vaspitanja.
– Pored kadeta, u dogledno vreme planiramo formiranje bar još jedne mlađe selekcije, sa kojom će takođe raditi Bojan Stevović. Takođe, interesantno je napomenuti da u prvom timu već imamo šest igrača koji su prošli kroz našu omladinsku selekciju. Naša želja je da u doglednoj budućnosti proširimo bazu mladih igrača, kako bi došli u situaciju da iz svog podmlatka regrutujemo igrače za prvi tim.
Pored radova na infrastrutkuri, jačanju omladinske škole i igračkog kadra, u FK Korićani planiraju „pojačanja“ i u upravi kluba. Naime, sav teret organizacije kluba ide na pleća Žarka Biorca i njegove „desne ruke“ Dejana Krunića, koji obezbeđuje najveći deo finansijskih sredstava. Njih dvojica, zajedno sa još nekolicinom bivših igrača Korićana poput Dejana Vasojevića, Zorana Đukića, Nebojše Simovića, „guraju“ ovu sportsku priču, podstaknuti čistim entuzijazmom i ljubavlju prema fudbalu i Korićanima.
Želja je da se u budućnosti postojeća uprava „ojača“ sa još par uticajnih privrednika, što bi u velikoj meri olakšalo posao Biorcu i njegovim saradnicima, a istovremeno i obezbedilo finansijsku stabilizaciju kluba na duže staze.
Dok se to ne dogodi, predsednik Korićana moraće sam, uz pomoć nekolicine saradnika, da nastavi brigu o funkcionisanju kluba. Priznaje, to mu nije teško, iako ovaj posao iziskuje ogromne napore i oduzima dosta vremena.
– To vam je kao da imate još jedan dodatni posao. Međutim, budući da sam rođen u Korićanima i da zaista volim ovo naselje, mene taj entuzijazam drži i tera me da istrajem u ovom poslu. Naravno, bilo je tu lepih i teških trenutaka, ali ja sam generalno zadovoljan time gde je FK Korićani danas. – istakao je na kraju našeg razgovora Žarko Biorac.

NEOPHODNA VEĆA PODRŠKA MEDIJA
Predsednik Korićana ukazao je na problem medijske pokrivenosti gradskih fudbalskih takmičenja. Prema njegovima rečima, klubovi iz gradskih liga ne dobijaju dovoljno prostora u sportskim i lokalnim medijima, što se pak negativno odražava na samo takmičenje, koje iz godine u godinu broji sve manje učesnika.
– Prošle godine bilo je preko četrdeset klubova koji su se takmičili u sve tri gradske lige Kragujevca, a ove sezone je taj broj smanjen na 33-34 kluba. Razlog za to je što se veliki broj kragujevačkih klubova ili ugasio ili prestao da se takmiči, pre svega iz finansijskih razloga. Mislim da klubovi treba da budu više ispoštovani što se tiče medijske propraćenosti i da budu prisutni kako u sportskim, tako i u lokalnim medijima, a tu pre svega mislim na Radio televiziju Kragujevac. Potrebno je napraviti neke reportaže i emisije u kojima će se videti kako ljudi u ovim klubovima rade i kako se bore da održe poslednje bastione amaterskog sporta u Srbiji, vođeni čistim entuzijazmom, a ne nekim materijalnim interesima. Na taj način bismo verovatno podigli interesovanje za ovaj rang takmičenja i privukli sponzore. – tvrdi Biorac.

M. Pasuljević
Foto: M. Jovičić/M. Pasuljević

Nastavak na KGsport.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KGsport.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KGsport.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.