Tomin Oplenac u Bajčetini

Izvor: Vesti-online.com, 04.Nov.2013, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomin Oplenac u Bajčetini

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ličnim sredstvima i na sopstvenom imanju gradi crkvu u rodnom selu Bajčetina, u Eparhiji žičkoj. Zidovi bogomolje, koja će biti posvećena Svetom Dimitriju, već su premašili metar visine. Za sada nije poznato da li će ovo zdanje ujedno biti i mauzolej Nikolićeve porodice, po ugledu na zadužbinarsku crkvu kralja Petra Prvog - Mauzolej dinastije Karađorđević na Oplencu.

Tomislav Nikolić gradi crkvu kraj Kragujevca >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

 

Još se ne zna ni to da li predsednik Srbije, pored crkve, za dvadesetak meštana, koliko živi u Bajčetini, podiže i objekat sa crkvenom salom, parohijskom kancelarijom i stanom za sveštenika. Mada su temelji osveštani 15. oktobra, kad je Nikolić položio kamen temeljac, ovu vest je obelodanio juče vladika šumadijski Jovan Mladenović, u svojstvu privremenog administratora Eparhije žičke.

 

- Sa dugo očekivanom radošću ističemo da je gospodin Nikolić, od kako je Srbija postala (samostalna) Republika, prvi predsednik koji je smogao snage da pristupi gradnji crkve u više nego teškom vremenu. Na ovaj način predsednik Nikolić se uvrstio u red onih vladara Srbije koje će pokolenja pamtiti - rekao je novinarima episkop Mladenović.

 

Ni vladika ni predsednik nisu precizirali koliko će crkva koštati zajedno sa unutrašnjim radovima poput freskopisa i ikonostasa, te časnog prestola i crkvenih relikvija, osvetljenja, grejanja itd. Nije takođe obelodanjeno da li će u okviru bogomolje biti izgrađena i kripta (večna kuća za ktitora i njegovo potomstvo) jer u crkvenom graditeljstvu postoji takva praksa.

 

Budući da je reč o zamašnom finansijskom poduhvatu ne zna se da li predsednik Srbije podiže kredit, da li gradi ušteđenim novcem ili će mu pripomoći i državna kasa.

 

Bogomolja se, prema episkopovim rečima, zida po projektu novosadskog arhitekte Nikole Relje, a u skladu sa crkvenim propisima i dogovorom sa Eparhijskim upravnim odborom, zemljište i bogomolja će biti uknjiženi kao vlasništvo Eparhije žičke Srpske pravoslavne crkve.

 

Na slavlju 300 ljudi

 

Na osvećenju temelja Tomine crkve vladici Jovanu su sasluživala tri sveštenoslužitelja, među kojima je bio i otac Bora Ćutilon paroh iz Godačice, inače zadužen i za 21 domaćinstvo, koliko ih ima u Bajčetini, Na slavlju je, pak, bilo više od 300 ljudi, a goste je pesmom razgalio Topalko, rečeno je "Vestima" u Bajčetini. 
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Kragujevac

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Fatinu crkvu u Nikolićevo dvorište

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Nov.2013

U Bajčetini kod Kragujevca, rodnom mestu predsednika Srbije, osveštan je temelj crkve, koja će biti izgrađena na imanju i novcima Nikolića. Sagovornici predlažu da umesto izgradnje Nikolić u dvorište prenese crkvu izgrađenu na imanju Fate Orlović.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.