Lekari korumpirani koliko i drugi

Izvor: B92, 05.Nov.2011, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lekari korumpirani koliko i drugi"

Kragujevac -- Direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević kaže da lekarska struka nije "ni manje ni više" korumpirana od drugih profesija u Srbiji.

Radosavljevićeva je pozvala građane da prijavljuju slučajeve korupcije u zdravstvu.

Radosavljevićeva je u Kragujevcu na okruglom stolu o ulozi Lekarske komore Srbije u zdravstvenom sistemu Srbije rekla da nema više od dve do tri sudske presude zbog korupcije u zdravstvu, ali da je korupcija u toj profesiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "najzgodnija da se isturi na prve stranice novina".

"Mi priznajemo da bolest postoji, ali ne i kvalifikaciju da je zdravstvo najkorumpiranije", rekla je ona i dodala da je danas najlakše manipulisati tom tezom.

Prema njenim rečima, Lekarska komora ima mehanizme za prijavljivanje korpucije, ali sudovima časti te komore građani nisu prijavili nijedan slučaj korupcije.

"Mi imamo rešenja za prijavljivanje, ali građani Srbije više vole da veruju da su svi doktori korumpirani, a kada ih pitate da li im je neki lekar lično tražio novac kažu da nije, nego da su čuli za neke slučajeve", precizirala je Radosavljevićeva.

Ona je istakla da je i u interesu lekara da se očisti žito od kukolja i da se "zna koliko to lekara radi, a mali je procenat".

Direktorka Lekarske komore je apelovala na građane da imenom i prezimenom prijave slučajeve korupcije da bi mogla da ih procesuira Komora pred sudovima časti, inspekcija ili policija.

Kako je objasnila, Komora reaguje na konkretne slučajeve i podsetila je da je nakon sudske presude to telo prvi put početkom ove godine oduzelo na šest godina licencu za rad neurohirurgu Eugenu Slaviku, koji je zbog primanja mita pravosnažno osuđen.

"Od kraja 2008. godine sudovi časti Lekarske komore Srbije imaju 500 slučajeva, a tri četvrtine prijava se odnosi na nesavesno lečenje", navela je ona.

Radosavljevićeva je navela da se Lekarska komora Srbije zalaže za uvođenje protokola lečenja koji će biti obavezujući po zakonu, koji će definisati lekarsku grešku i pomoći da se skrate sudski procesi koji predugo traju.

Važno je zbog zdravstva i pravosuđa u Srbiji da postoje obavezujući protokoli lečenja, navela je ona dodajući da je Lekarska komora Srbije dobila uveravanja od ministra zdravlja Zorana Stankovića da su u pripremi zakoni koje će to da regulišu.

Nakon ovog skupa za oko 250 lekara održan je seminar na temu "Lekarska greška i osiguranje" u organizaciji Regionalne lekarske komore za centralnu i zapadnu Srbiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.