Kragujevac danas obeležava gradske litije

Izvor: Kragujevac.rs, 28.Maj.2018, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac danas obeležava gradske litije

Stara crkva u Kragujevcu danas, drugi dan Trojica, obeležava svoju slavu, a današnji praznik je i litija grada Kragujevca.Tim povodom, Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski gospodin Jovan služio je jutros Svetu arhijerejsku liturgiju u Staroj crkvi, uz sasluženje sveštenstva Šumadijske eparhije. Liturgiji su prisustvovali gradonačelnik Radomir Nikolić, Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada i Biljana Ilić-Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga.

Stara >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << crkva u Kragujevcu podignuta je 1818.godine i iako mala, bila je i ostala oslonac, mesto okupljanja i mesto donošenja važnih odluka. U njoj je započeo skupštinski život u tek oslobođenoj Srbiji. Knez Miloš kao ktitor ovog hrama nije žalio materijalna sredstva i angažovao je najbolje majstore za gradnju, dok je uređenje enterijera povereno italijanskim majstorima. Zadužbina kneza Miloša rekonstruisana je nekoliko puta, a 1829.godine prvi put su se oglasila i zvona sa ove crkve.

Ovogodišnju besedu, nakon liturgije, održao je Zoran Krstić, rektor Bogoslovije “Sveti Jovan Zlatousti“ koji je istakao da božija dela imaju paralelu u ljudskim delima na zemlji. Jedno od takvih dela je ktitorstvo, i zbog toga se u godini kada Kragujevac proslava značajan jubilej 200 godina prve prestonice i 200 godina Stare crkve u Kragujevcu, seća Kneza Miloša Obrenovića kao svog velikog ktitora ne samo u Kragujevcu nego u celoj Srbiji.

I danas, tradicionalno, u popodnevnim satima gradska litija proći će ulicama Kragujevca. Gradska litija krenuće u 17 sati iz Stare crkve i proći ulicama 27. marta i Kralja Petra, do Krsta u Pešačkoj zoni, gde će episkop šumadijski Jovan izgovoriti molitve za grad. Litija potom nastavlja pored Suda, ulicama Kralja Aleksandra, Kneza Miloša, Ilije Kolovića, Vuka Karadžića i delom ulice Kneza Mihaila do porte Stare crkve, gde će biti izveden kulturno-umetnički program.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.