Kragujevac će 2017. biti povezan auto-putem sa Koridorom 10

Izvor: RTS, 16.Apr.2016, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kragujevac će 2017. biti povezan auto-putem sa Koridorom 10"

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović najavila je da će u 2017. godini Kragujevac konačno biti povezan auto-putem sa Koridorom 10, kao i da će iste godine početi i izgradnja obilaznice u tom gradu.
"Puštamo u junu deonicu auto-puta Kragujevac-Batočina u dužini od šest kilometara, nastavljamo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa radovima i 2017. godine Kragujevac će konačno imati završenih preostalih 14,7 kilometara konekcije s Koridorom 10", rekla je Mihajlovićeva, koja je posetila Kragujevac i s gradonačelnikom Radomirom Nikolićem obišla saobraćajnicu na trgu Mala Vaga u naselju Palilule i kružne tokove u tom gradu.

Ministarka je rekla novinarima i da će krajem ove godine biti završen i Koridor 10, a Grdelička klisura od 21 kilometra do februara 2017. godine.
Prema njenim rečima, prošle godine je urađeno 100 kilometara puta u Srbiji, a ove godine biće 98 kilometara.
U protekle dve godine izgrađeno je ili modernizovano 276 mostova u Srbiji, navela je ona.
"Prošle godine smo modernizovali 120 kilometara železničkih pruga kojima se sada ide preko 100 kilometara na sat i kupili smo 20 novih vozova. To je samo delić u moru pruga koje mi imamo, ove godine ćemo modernizovati još 150 kilometara pruga i nabavljamo još 27 vozova", rekla je ministarka.
Ipak, ona je ocenila da to sve nije dovoljno i da Vlada planira da sve glavne železničke pruge u Srbiji, koje su kičma naše železnice, budu u naredne tri godine modernizovane za brzinu od 120 kilometara na sat.
Mihajlovićeva je najavila da je u planu i obnova pruge Lapovo–Kraljevo, krajem 2016. godine i početkom 2017. godine, kao i elektrifikacija te pruge u 2017. godini.
Svi gradovi do 2020.sa rešenim pitanjem otpada  
Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je finansijski sporazum sa Nemačkom razvojnom bankom KFV o donaciji od milon evra za izradu studije izvodljivosti i pripremu projekata za upravljanje čvrstim otpadom u Kruševcu i Vranju.
U prisustvu Mihajlovićeve je potpisan i ugovor vredan 15 miliona evra između JKP "Vodovod Kruševac" i kompanije "Aktor" za projektovnje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu.
"Naš plan je da najkasnije do 2020. ne bude nijedan grad u Srbiji koji neće imati uređeno pitanje kanalizacije, prečišćavanje otpadnih voda i komunalnog otpada. Živeti u zdravoj životnoj sredini sa dobrom infrastrukturom jeste jedan od prioriteta rada vlade", izjavila je Mihajlovićeva  u Gradskoj kući u Kruševcu.
Kako je rekla, potpisivanje tih ugovora je važan dan za Kruševac, ali i Srbiju.
U okviru programa Vodosnabdevanje i otpadne vode Nemačka, KFV i Srbija su obezbedile za Kruševac 24 miliona evra za kanalizaciju i otpadne vode.
Ona je navela da Srbija ima odlične odnose sa Nemačkom i KFV i da je u ministarstvu formirala radnu grupu koja radi samo na projektima sa tom bankom.
"Bez infrastrukture, komunalne i druge, nema razvoja nijednog grada u Srbiji, pa ni Kruševca i ovi ugovori koji su potpisani samo su korak da živimo onako kako zaslužuje svaki građanin. Moramo da prečišćavamo otpadne vode i vodimo računa o komunalnom otpadu u svakom gradu u Srbiji", poručila je Mihajlovićeva.
Direktor kancelarije KFV banke u Beogradu Arne Gos, sa kojim je Mihajlović potpisala ugovor o donaciji od miliona evra, rekla je da su ti projekti veoma važni u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.
"Dva važna projekta su potpisana iz oblasti upravljanja otpadom i prerade otpadnih voda. Drago mi je da će Kruševac biti okosnica. Želim vam uspeh za oba projekta", rekao je Gos.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.