Gužve na fakultetima koji školuju inženjere

Izvor: RTS, 21.Jul.2014, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gužve na fakultetima koji školuju inženjere

Sredinom nedelje završava se prvi upisni rok. U Kragujevcu je najpopularnija medicina, u Novom Sadu Akademija umetnosti, a u Nišu je najviše kandidata na Filozofskom, Medicinskom i Elektronskom fakultetu. U Beogradu je velika gužva bila na fakultetima koji školuju buduće inženjere.

Prema procenama tržišta rada i u naredne četiri godine najviše će biti traženi inženjeri svih profila. Zato i ne čudi što su mladi pre svega birali fakultete koji školuju te kadrove. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Brucoš beogradskog Mašinskog fakulteta Vladan Milivojević kaže da planira da završi studije avioinženjering pa da se bavi kontrolom leta.

Nikola Lakić, brucoš Elektrotehničkog fakulteta, uveren je da po završetku studija neće morati da brine o zaposlenju jer je, kako kaže, „opšte poznato da se jedino s tim fakultetom može naći siguran posao".

Sudeći prema rečima dekana ETF-a Branka Kovačevića, Nikola je u pravu.

"Bez obzira da li je to energetika, informatika, računari, elektronika, tehnička fizika, telekomunikacije, zapošljavaju se relativno brzo. To je maksimalno čekanje oko tri meseca", napominje profesor Kovačević.

Najveće iznenađenje ovogodišnjeg upisa jeste Matematički fakultet. Tri kandidata na jedno mesto.

"Pokazalo se da ovaj smer za informatiku vrlo interesantan jer on omogućava studentima da se praktično obuče veštinama", ističe dekan Matematičkog fakulteta u Beogradu Miodrag Mateljević

Mladi su dobro procenili da se treba posvetiti medicini jer nedostaju lekari specijalisti, pre svega u unutrašnjosti.

Direktor Sektora za posredovanje u zapošljavanju NSZ Nevena Letić ocenjuje da će za lekare biti posla kada tržište rada malo otvori.

"Lekari specijalisti su izuzetno traženi u Evropi i verovatno će i naši pokušati da nađu poslove u Evropi i tada Srbija može biti u problemu", upozorava Letićeva.

Ove godine na pravima gotovo isto kandidata i slobodnih mesta, dok je na ekonomiji daleko manje zainteresovanih, što profesori pravdaju nepreciznim informacijama.

"Broj nezaposlenih ekonomista je oko 40.000 u Srbiji, ta je informacija uvek tendenciozno plasirana, i neprecizna jer se tu govori o posednicima diplome raznih fakulteta čiji kvalitet zapravo sprečava poslodavce da ih zapravo zapošljavaju", ukazuje Branislav Boričić, dekan beogradskog Ekonosmkog fakulteta.

Slobodnih mesta za drugi upisni rok ostaće uglavnom na fakultetima prirodnih nauka. Osim domaćih, upisivaće se i strani studenti i mladi iz dijaspore.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.