Firma koja je pojela samu sebe

Izvor: Danas, 03.Feb.2015, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Firma koja je pojela samu sebe

Kragujevac - Među 188 preduzeća u restrukturiranju u kojima će, prema prošlonedeljnoj odluci Vlade Srbije, uskoro biti pokrenut stečajni postupak, nalazi se i kragujevački Autosaobraćaj, čiji preostali radnici očekuju dolazak stečajnog upravnika u preduzeće do kraja meseca, a regulisanje statusa zaposlenih, kroz socijalni program, u roku od 60 dana.

Sindikalni lideri za naš list kažu da se ne nadaju nikakvim čudima. Naprotiv, dugovanja preduzeća su, ističu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << znatno veća od vrednosti imovine, od koje su ostale jedino autobuske stanice u Kragujevcu, Topoli, Rači Kragujevačkoj, Batočini i Lapovu, i koje bi, ukoliko i njih „ne pojedu“ enormna potraživanja, mogle eventualno da uposle do 50 od preostalih 157 radnika.

Preduzeće više nema autobuse, ostala imovina davno je razvučena ili je pod hipotekom, gradske, prigradske i međugradske linije AS-a preuzele su druge kompanije, radnicima se duguje od 17 do 25 plata... AS-u više nema spasa, jer je firma „pojela samu sebe“. Propast preduzeća nije sprečena ni nakon promena vlasničke strukture sredinom 90-ih, po starom takozvanom Miloševićevom zakonu o privatizaciji, kojim su radnici postali vlasnici 60 odsto akcija. To je, tvrde u sindikatu, otvorilo mogućnosti za nove mahinacije poslovodstva, među kojima je i potez za Riplija, kada su generalni direktor Dragan Popovski i grupa njegovih „ortaka“ iz Upravnog odbora i sindikata pokušali da reketiraju radnike i penzionere AS-a, tražeći od njih da Popovskom poklone svoje akcije. Maltretiranje malih akcionara sprečila je policija kada je uhapsila ekipu „uterivača“, na čelu sa Popovskim. Privatizacija je potom poništena i firma se na inicijativu doskorašnjeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića i bivšeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića, „na pravdi Boga“, reklo bi se, našla u grupi preduzeća u restrukturiranju, odnosno u većinskom vlasništvu države. Kako se situacija u AS-u ni nakon podržavljenja nije menjala nabolje, to su se radnici, predvođeni Slobodnim sindikatom u firmi, u oktobru 2013. pobunili, zaposeli autobuske stanice u Kragujevcu i okolini i obustavili saobraćaj na železničkoj pruzi i magistralnom putu prema Kraljevu. Te dve saobraćajnice držali su u potpunoj blokadi punih 45 dana, dok im tadašnji prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nije obećao, barem su tako tvrdili čelnici Slobodnog sindikata koji su se sastajali sa PPV-om, da će zaposleni dobiti socijalni program, da će status firme biti rešen do 15. februara 2014, kao i da će firmi da stigne 20 autobusa. Godinu dana docnije, Autosaobraćaj odlazi u stečaj, a potom sasvim izvesno i u likvidaciju. U međuvremenu je realizovan jedino socijalni program, koji je omogućio da oko 300 „asovaca“ kako-tako reši svoj socijalni status.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Firma koja je pojela samu sebe

Izvor: B92, 04.Feb.2015, 11:40

Među 188 preduzeća u restrukturiranju u kojima će uskoro biti pokrenut stečajni postupak, nalazi se i kragujevački Auto-saobraćaj...Njegovi preostali radnici očekuju dolazak stečajnog upravnika u preduzeće do kraja meseca, a regulisanje statusa zaposlenih, kroz socijalni program, u roku od 60...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.