Zbunjenost na Kosovu oko izborne reforme

Izvor: Southeast European Times, 29.Feb.2012, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbunjenost na Kosovu oko izborne reforme

Nepostojanje zajedničkog stava i jakih predloga oslabili su ulogu civilnog društva u izbornoj reformi Kosova.

29/02/2012

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine -- 29.2.2012.

Kosovske nevladine organizacije iznose parlamentarnom odboru predloge o izbornoj reformi, ali njihove raznovrsne sugestije dovode do brojnih podela mišljenja o vrsti izbornog sistema koji bi trebalo usvojiti.

Parlament je prošlog maja odredio odbor za >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << sprovođenje novog sistema, zajedno sa merama protiv izbornih prevara, kako bi se rešile konstantne nepravilnosti. Dva mesta rezervisana su za predstavnike civilnog društva.

„Različiti stavovi bez jasnih argumenata, loše formulisani, slabe poziciju civilnog društva u odboru. Na kraju će odbor uzeti u obzir samo direktive političkih stranaka“, kaže izvršna direktorka Centra za evropsku politiku Drita Maloku za SETimes.

Maloku je navela da bi uobičajen stav civilnog društva bio da se zalaže za najbolje izborne modele u interesu građana, a ne stranaka koje su zastupljene.

„Sistem se našao na meti zbog propusta, onoga što je, kako mislimo, bilo pogrešno. Ali, treba kriviti ljude, jer oni sprovode izbore, a ne sistem“, izjavila je za SETimes šefica Prištinskog instituta za političke studije (PIPS) Leonora Krieziju.

Prvo treba da se održi debata o tome da li uopšte menjati izborni sistem, rekla je Krieziju.

Umesto toga, različite nevladine organizacije požurile su da ponude predloge, iako nisu upoznate sa izbornim sistemima, dodala je ona.

Civilno društvo sada pokušava da postigne jedinstven stav stvaranjem Reformskog foruma, mreže multietničkih nevladinih organizacija i eksperata za izbore.

„Poslednji izbori naneli su štetu ionako krhkoj demokratiji na Kosovu. Da bi se sprečilo da se ponovo desi ono što se dogodilo, mobilisan je veliki broj aktera, uključujući veliki broj nevladinih organizacija“, rekao je zvaničnik Instituta demokratija za razvoj Valmir Ismaili u izjavi za SETimes.

Cilj reformskog foruma je da se postigne širok konsenzus među akterima u civilnom društvu, uključujući nevladine organizacije koje nisu deo toga, kaže Ismaili.

Nevladine organizacije su već postigle kompromis i počeće kampanju širom Kosova, rekao je on.

Međutim, civilno društvo je osujećeno malim brojem predstavnika u parlamentarnom odboru. Takva postavka umanjuje transparentnost reforme i inkluzivnost, te minimalizuje nastojanja odbora.

„Pristup političkih stranaka nije ozbiljan, jer ljudi koje oni imenuju za članove odbora, pored nekoliko izuzetaka, nemaju veliku težinu u strankama koje predstavljaju“, rekao je Ismaili.

Pa ipak, razlike i dalje postoje. Forum Reforma predložio je da Kosovo ima sedam izbornih jedinica sa otvorenim listama.

Sa druge strane, PIPS tvrdi da bi podela na brojne izborne jedinice sprečila konkurentnost širom Kosova, što bi rezultiralo regionalizacijom zasnovanom na uporištima političkih stranaka.

„PIPS je za jednu izbornu jedinicu i zatvorene liste. Izborna podela na brojne izborne jedinice smatra se jednom od najvećih opasnosti za izborni sistem u 2012. godini, jednim vidom političkog samoubistva“, navodi Krieziju.

Birači ukazuju da ne znaju puno o radu odbora, zbunjeni su predlozima civilnog društva i zabrinuti oko ishoda reforme.

„Sramota je kakve smo izbore imali poslednji put. Sada vidimo da nešto rade, ali zaista ne znam šta će se tačno desiti. Političke stranke će ponovo počiniti [prevaru]“, kaže za SETimes stanovnik Prištine Tahir Berdinaj, 60.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.