Zaustavljen izvoz brašna, Kosovo hitno da ukine

Izvor: B92, 27.Okt.2017, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zaustavljen izvoz brašna, Kosovo hitno da ukine"

Beograd -- Srbija je zatražila ukidanje takozvane zaštitne mere od 23. oktobra kojom se uvodi specijalna uvozna dažbina za brašno iz Srbije od 40 evra po toni, kaže Ljajić

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uložilo je protest Privremenim institucijama samouprave u Prištini zaduženim za sprovođenje CEFTA sporazuma, kao i predstavnicima UNMIKA i zatražilo ukidanje te mere.

"Ovo je klasična vancarinska barijera kojom se sprečava ili čak zaustavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvoz brašna iz Srbije", kazao je ministar trgovine Rasim Ljajić agenciji Beta.

Zaštitnu meru kosovske vlasti su, kako je objasnio, uvele jer se "navodno" brašno iz Srbije prodaje ispod tržišne cene, odnosno cene proizvodnje, što je, tvrdi Ljajić, potpuno netačno jer je cena brašna koja se izvozi na tržište Makedonije, BiH i Crne Gore gotovo identična i do sada nije bilo prigovora od strane ovih partnera.

"Prema tome, nema različitih cena za region. Jedinu razliku u ceni kilograma brašna mogu da naprave troškovi prevoza, pa je u tom smislu logično da će brašno biti nešto jeftinije u Prištini, nego recimo u Tirani", objasnio je ministar.

On je dodao da se ovde radi o protekcionističkoj meri koja je doneta pod pritiskom kosovskog mlinarskog lobija.

Taksa od 40 evra po toni je, kako tvrdi ministar, taman tolika da izvoz brašna iz Srbije učini neisplativim.

Ukoliko se ova mera ne povuče, zatražićemo hitan sastanak Zajedničkog komiteta CEFTA kako bi se ovo pitanje stavilo na dnevni red, a istovremeno ćemo se obratiti i nadležnim telima Evropske komisije", zaključio je Ljajić.

Ministarstvo trgovine i industrije Kosova uvelo je zaštitnu meru za domaće proizvođače brašna tako što je od 23. oktobra za brašno koje se uvozi iz Srbije uvedena tarifa od 0,04 centa.

Odluka je doneta posle žalbi kompanije "M & Silosi" i Udruženja mlinara Kosova i pošto je konstatovano da se brašno iz Srbije uvozi na Kosovo po cenama koje su manje od tržišne vrednosti, odnosno ispod cene proizvodnje.

Time se, po oceni Ministarstva trgovine i industrije, dovodi u pitanje fukcionisanje mlinarske industrije na Kosovu.

U odluci se navodi i da će to ministarstvo neprekidno pratiti efekte uvedenih mera kao i da će reagovati u zavisnosti od kretanja na tržištu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Rasim Ljajić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PKS: Šteta od taksi na Kosovu za srpske izvoznike brašna može biti 3,5 miliona evra

Izvor: Beta Video, 27.Okt.2017

BEOGRAD- Srpski izvoznici brašna mogli bi do kraja ove godine da imaju štetu od 3,5 miliona evra, ukoliko Priština ne ukine odluku da se za brašno srpskih proizvodjača uvedu posebne dažbine u iznosu od 40 evra po toni, koja je uvedena zbog navodnog plasmana srpske robe po damping cenama, saopštila...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.