ZAHAROVA O PRAVIM NAMERAMA PRIŠTINE: Kurtijeva retorika preti integritetu balkanskih zemalja

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2023, 18:55

ZAHAROVA O PRAVIM NAMERAMA PRIŠTINE: Kurtijeva retorika preti integritetu balkanskih zemalja

Marija Zaharova komentarisala retoriku Aljbina Kurtija.

Izjave tzv. premijera samoproglašene republike Kosovo Aljbina Kurtija o značaju ujedinjenja svih Albanaca dovode u pitanje teritorijalni integritet Grčke, Severne Makedonije, Srbije i Crne Gore, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Odugovlačenje i nedostatak volje u kosovskim poslovima prepuno je zaoštravanja starih pretnji. Kurti je, između ostalog, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nastavio svoju velikoalbansku retoriku – nedavno je izjavio da ne zaboravlja na ‘značaj ujedinjenja’ svih Albanaca, dok je ključni cilj stranke koju vodi diktiran ‘nedovršenim projektom Prizrenske lige’. Time se faktički dovodi u pitanje teritorijalni integritet Grčke, Severne Makedonije, Srbije i Crne Gore, budući da takvi planovi predviđaju otcepljivanje njihovih područja naseljenih Albancima sa naknadnom integracijom u jedinstvenu celinu", navodi se u komentaru Zaharove, objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Ovo je izuzetno alarmantan signal, koji svedoči o pravim namerama Prištine, njenom instinskom odnosu prema bezbednosti i nepovredivosti granica na Balkanu", naglasila je Zaharova.

Prizrenska liga je organizacija nastala 10. juna 1878. godine u jeku albanskog nacionalnog preporoda. Osnovana je u Prizrenu za suprotstavljanje odlukama Berlinskog kongresa, prema kojima su neke teritorije Osmanskog carstva predate Crnoj Gori i Grčkoj.

Ovaj korak izazvao je negodovanje u oblastima koje su naseljavali Albanci. Novembra 1878. Prizrenska liga je tražila autonomiju za pomenute teritorije, a 1881. godine proglasila se za privremenu vladu. Međutim, otomanska vlada uspela je da pobedi slabo naoružane Albance i nanese konačan poraz ligi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.