Vučić: Očekujem strahovite pritiske na Srbiju, cilj da tzv. Kosovo ubace u Ujedinjene nacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2020, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Očekujem strahovite pritiske na Srbiju, cilj da tzv. Kosovo ubace u Ujedinjene nacije

Predsednik Srbije Aleksandar Vuccich izjavio je danas da posle ukidanja taksi occekuje strahovite pritiske na Srbiju i da je pitanje trenutka kada che se od Srbije trazziti da de fakto ili de jure prizna Kosovo, sa ciljem da ga ubace u UN.

"Njihov cilj je da ubace Kosovo u Ujedinjene nacije i to je suština svega. To treba da očekujemo, pitanje je trenutka kad će se to dogoditi, da li za tri meseca, šest meseci, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godinu dana, to će se desiti", rekao je Vučić za televiziju O2.

Na pitanje o zameni taksi reciprocitetom, Vučić je kazao da prvo treba sačekati i videti kakvu će Priština odluku po pitanju taksi doneti i da li će zahtevati reciprocitet, ali da nema sumnje da će uslediti pritisak na Srbiju.

Na pitanje šta bi podrazumevao Ahtisarijev plan "plus plus" i da li će pitati narod šta misli o tome, predsednik kaže da će se narod svakako pitati, ali da će pre toga i on reći šta misli o tome.

"Daće oni i više (od Ahtisarijevog plana), ali će tražiti de fakto ili de juro priznavanje Kosova od Srbije. Cilj je da ubace Kosovo u UN", kazao je Vučić da je to ono što možemo da očekujemo u narednom periodu.

Dodao je da je to već doživeo, kada su od srpske strane tražili da u Briselskom sporazumu stoji da Beograd prihvati ulazak Kosova u UN i da regionalna policija na severu broji 30 odsto Srba i 70 odsto Albanaca.

"Samo smo ja, Vulin i Đurić bili protiv toga, prihvatili su gotovo svi drugi zvaničnici. Na kraju sam ja to odbio i samo zato Kosovo danas nije deo UN. Svi ostali su hteli, a ne mogu da im zamerim, jer znam kakav je bio strašan pritisak tih dana i noći i kakve su pretnje bile upućivane", rekao je Vučić.

Kaže da je i tada jasno rekao da nema cenkanja i da neće biti sporazuma ako se ne izbriše član o UN i izmeni deo sporazuma o regionalnoj policiji.

"Znam šta nam sledi, suviše sam iskusan, suviše sam preživeo da ne bih znao šta dolazi. Uvek se najviše plašim dobrih i lepih reči, jer znam šta posle toga ide", rekao je Vučić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.