Veselji iz Tirane pozvao sve Albance na jedinstvo protiv stvaranja Republike Srpske na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2018, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veselji iz Tirane pozvao sve Albance na jedinstvo protiv stvaranja Republike Srpske na Kosovu

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji pozvao je danas iz Tirane na jedinstvo svih političkih partija Albanaca u odbrani, kako je naveo, kosovske "nezavisnosti i suverenosti" i sprečavanja stvaranja Republike Srpske na toj teritoriji.

Veselji je to poručio nakon razgovora sa bivšim premijerom Albanije Salji Berišom. Zajedno sa Veseljejim na sastanku sa Berišom je bio i Dardan Gaši, zamenik Fatmira Ljimaja, lidera Socijaldemokratske inicijative (NISMA).

"Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je nezavisna i suverena država. Niko ne može naneti štetu Kosovu i izgraditi Republiku Srpsku na Kosovu, ako smo i u opoziciji mi smo zajedno. Ovo je poruka koju želimo preneti svima. Treba nam jedinstvo. Poruka opoziciji je da Kosovo mora biti zajedno u velikom finalu ", rekao je Veselji, preneo je portal KosovaPress.

Prema njegovim rečima, Ljimaj, koji je izabran za šefa kosovskog tima u dijalogu sa Beogradom, ali ga parlament još nije ptvrdio, je osoba koja može povesti i poziciju i opoziciju u tom pravcu.

Beriša je pozdravio dijalog Beograda i Prištine istakavši da je on od velikog značaja za ceo region, ali je, kako je i sam rekao, iskoristio priliku da osudi posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu, proteklog vikenda.

Prema njegovim rečima, Vučić je na Kosovo došao sa programima Vase Čubrilovića, autora memoranduma o rešavanju albanskog pitanja na KiM i bivšeg predsednik Srbije i SRJ.

Beriša smatra da, kako kaže, "suverenost Kosova" ne može biti predmet razmatranja ni u jednom slučaju.

Ljimaj je ranije takođe pozvao Albance na jedinstvo i izrazio spremnost da se odrekne mandata šefa tima za dijalog sa Beogradom i prepusti ga opoziciji.

Boravak Veseljija u Tirani je došao nakon što se kosovski predsednik Hašim Tači sastao sa predsednikom Albanije Metom u nedelju, a toj poseti je prethodio i razgovor Mete sa liderom opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veselji: Amerika nam je doživotni partner, nejedinstvo Albanaca najveća pretnja Kosovu

Izvor: Večernje novosti, 12.Sep.2018

Vreme je, kaže Veselji, za otvaranje nove perspektive za Kosovo i zato je potrebno da vlada i opozicija u dijalogu sa Beogradom deluju jedinstveno Za Kosovo danas nema veće pretnje od nejedinstva političkih činilaca, izjavio je u Tirani predsednik parlamenta tzv. Kosova, Kadri...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.