VUČIĆ U SB UN: Računajte na Srbiju kao stub stabilnosti, modernu i uspešnu zemlju!

Izvor: Kurir, 04.Dec.2014, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ U SB UN: Računajte na Srbiju kao stub stabilnosti, modernu i uspešnu zemlju!

Premijer je upozorio da na Kosovu i Metohiji ni danas nisu ostvarene osnovne pretpostavke normalnog života, ali i istakao posvećenost Srbije pomirenju naroda koji žive na Kosovu i unapređenju životnih uslova za sve

NJUJORK - Premijer Aleksandar Vučić istakao je u Savetu bezbednosti da Srbija više od svega želi političku i ekonomsku stabilnost na celom Zapadnom Balkanu. On je upozorio da na Kosovu i Metohiji ni danas nisu ostvarene osnovne pretpostavke normalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << života i istakao posvećenost Srbije pomirenju naroda koji žive na Kosovu i unapređenju životnih uslova za sve.

Iz obraćanja premijera Vučića:

21.52 - Obraćanje Savetu bezbednosti UN Vučić je završio porukom da se može računati na Srbiju kao stub stabilnosti, i veoma brzo, modernu i uspešnu zemlju.

21.50 - Premijer je rekao da je posebno zabrinjavajuće stanje u oblasti zaštite kulturnog i verskog nasleđa na prostoru Kosova i Metohije i s tim u vezi je pomenuo grafite "Islamske države" koji su se pojavili na pomoćnim objektima manastira Visoki Dečani.

21.47Vučić je preneo duboku zabrinutost Vlade Srbije zbog incidenata koje kontinuirano sprovode pripadnici većinske zajednice na Kosovu a koji za cilj imaju sprečavanje povratka Srba i drugih nealbanaca na njihova ognjišta sa kojih su proterani.

21.45 - Srbija ne može prihvatiti deo Izveštaja koji se tiče stanja na severu Kosova i Metohije, u delu koji nepotpuno, a time i netačno, interpretira situaciju u naselju Brđani. Takođe, Srbija poziva sve odgovorne i aktivne činioce u međunarodnoj zajednici da sa maksimalnom ozbiljnošću uvaže zaključke glavnog tužioca Specijalne istražne jedinice Euleksa, Klinta Vilijamsona.

21.30 - Očekujem da u narednom periodu bude formirana nova kosovska vlada kako bi se nastavili razgovori sa Prištinom.

21.27 - Beograd je čvrst u stavu da ne prizna nasilno i međunarodnom pravu protivno otcepljenje Kosova i Metohije i njegovo samoproglašenje za državu. Ali taj čvrst stav nije prepreka razgovorima i sve življoj komunikaciji sa Prištinom.

21.24 - Srbija želi stabilnost u regionu.

21.23 - Srbija, više od svega, želi stabilnost, političku i ekonomsku, na celom Zapadnom Balkanu. To je uslov opstanka i napretka naše Srbije, ali i svih ostalih

21.23 - Srbija pozdravlja napore Unmika, NATO i Kfora sa ciljem pomirenja. Srbija veruje UN.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da je Beograd čvrsto opredeljen da nastavi aktivno i konstruktivno učešce u razgovorima sa Prištinom na svim nivoima, kao i u primeni do sada postignutih dogovora.

On je, u obraćanju Savetu bezbednosti UN u Njujorku, kazao da je Srbija spremna za nastavak procesa jer je dijalog jedini put da se dođe do osnovne želje, a to je mir na Balkanu, kao osnovu za njegov razvoj.

"I posle čitavog veka sukoba, ratova, žrtava... ova Vlada je, u odnsou prema Albancima, napravila iskorak koji se savim sigurno može nazvati istorijskim. Ova Vlada je umesto sukoba izabrala dogovor, umesto problema reršenja i što je najvažnije, umesto smrti - život", poručio je Vučić.

"Mi želimo normalnu, pristojnu i uređenu Srbiju, i svesni smo da je ona moguća samo u istom takvom okruženju. Jasno nam je da je dijalog jedini put do tog cilja, i učinicehmo sve da se on nastavi upravo na način koji je Srbija i promovisala - donošenjem rešenja koja poboljšavaju život ljudi na Kosovu i Metohiji“, poručio je premijer.

To, kako je naglasio, neće sprečiti Srbiju da nastavi da insistira na svom stavu da je samoproglašena kosovska nezavisnost nelegalna, ali, verovatno i prvi put u mnogo godina, taj stav Vlade Srbije ne sprecava život na Kosovu i Metohiji.

"Upravo suprotno, mi smo tom životu posvećeni, stavljajući ga ispred svih ostalih interesa", dodao je Vučić.

"To što Srbija hoće da razgovara, ne znači da je slaba, to što smo konstruktivni, ne znači da je Srbija popustljiva, to što verujemo, ne znači da smo naivni", poručio je Vučić.

Vučić je pre sednice izjavio da će govoriti o ulozi Srbije u regionu, o tome da je zemlja stabilizirajući faktor i garant i simbol mira i stabilnosti.

"Srbija na verbalne provokacije ne odgovara, ne zato što je slaba ili nedovoljno jaka, već zato što dobro oseća svoju snagu. Drugi se dure i ljute, a to je zato što osećaju ono što je i MMF rekao a to je da ćemo ako nastavimo reforme imati zdravu i uspešnu zemlju za dve ili tri godine ", rekao je Vučić.

On je dodao da će govoriti i o drugim pitanjima, o tome sa čim se Beograd u izveštaju Ban Ki-muna slaže a sa čime ne, "zašto tražimo život za Srbe na Kosovu".

Generalni sekretar UN je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini i pozvao kosovske lidere da pojačaju napore radi pronalaženja rešenja i da što pre nastave dijalog s Beogradom.

"Posebno sam zabrinut zbog produženog političkog zastoja u Prištini i mogućih negativnih posledica po dosad ostvareni napredak u jačanju demokratskih institucija i procesa na Kosovu", naveo je Ban.

Na večerašnjoj sednici će govoriti i šef UNMIK-a Farid Zarif, dok će Prištinu predstavljati kosovski premijer Hašim Tači.

Pre sednice Vučić se u sedištu UN neformalno sastao sa Tačijem i razgovarao o što skorijem nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Sednica je prvobitno trebalo da bude održana 13. novembra, ali je odložena.

Kako su tada pisali mediji na Kosovu, prištinske vlasti su tražile od Saveta bezbednosti da odloži sednicu zbog činjenice da još nisu uspostavljene nove institucije.

(Agencije/EPK)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.