Restrikcije na KIM će trajati 60 dana; Kurti: Nismo mogli ranije da kupujemo struju

Izvor: B92, 24.Dec.2021, 22:02

Restrikcije na KIM će trajati 60 dana; Kurti: "Nismo mogli ranije da kupujemo struju

Predstavnici kosovske vlade doneli su odluku o uvođenju hitnih mera za ograničenje struje na period od najduže 60 dana.

Predviđeno je uvođenje ograničenja u snabdevanju potrošačima energijom i nametanje posebnih obaveza energetskim preduzećima, prenosi Reporteri.

Konačnu reč o energetskoj vanrednoj situaciji daće kosovska skupština koja može doneti odluku i o dodatnom produženju ovog perioda za još 30 dana.

Kosovska vlada je odlučila i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << formira hitnu tehničku komisiju u okviru Ministarstva privrede u cilju utvrđivanja i dostavljanja preporuka ministru privrede.

Ovu komisiju će činiti predstavnik Ministarstva privrede, jedan iz RUE, jedan iz KOSTT-a, jedan iz KEK-a, jedan iz KEDS-a, jedan iz KESCO-a, jedan iz Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine, predstavnik MUP-a-,jedan iz Komisije za rudnike i minerale i član iz Kosovskog autoriteta za konkurenciju.

Kao obrazoloženje za ovakvu odluku, kosovska vlada je navela da se Kosovo trenutno suočava sa poteškoćama u energetskom sektoru.

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je danas da Kosovo nije moglo ranije da kupi struju i izbegne energetsku krizu jer struja nije, kako je rekao, roba koja može da se skladišti u frižideru, prenosi Reporteri.

"Kritikovali su nas da je trebalo ranije da kupujemo struju, ali to nije bilo moguće jer ne možete da kupujete struju i da je čuvate u frižideru. Veoma ste izloženi cenama na berzi i nema zemlje u regionu koja je zemlja izvoznica, svi uvoze. Teško smo pogođeni jer smo siromašnija zemlja od drugih, jer domaćinstva troše sedam puta više struje od industrije", rekao je Kurti u intervjuu za Glas Amerike.

Predsednik kosovske vlade je naglasio da se ne očekuje skoro razrešenje i stabilizacija situacije sa strujom.

"Energetska kriza nije samo na Kosovu, ona je u celoj Evropi, već nas je pogodila kao siromašnu populaciju kakva jesmo, ali pokušavamo da što manje ublažimo ovu situaciju subvencionisanjem potrošnje s jedne strane i regulacijom ’Bloka B2’. Ova situacija neće moći brzo da se okonča, jer je ovih dana osnovno opterećenje 900 megavata, dok maksimalna potrošnja dostiže 1,4 gigavata, dok ceo proizvodni kapacitet, i da je ’Blok B2’ radio, ne bi mogao da pređe 900 megavata proizvodnje", rekao je Kurti.

On je ponovio da je cena struje koju Kosovo uvozi veoma visoka.

"Prinuđeni smo da uvozimo struju i to radimo po veoma visokim cenama, jer je međunarodna berza teško pogođena visokim cenama gasa. Mi subvencionišemo potrošnju i pomoći ćemo najsiromašnijim porodicama, ali smo pozvali i na racionalizaciju potrošnje", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.